Ränteavdrag för företagslån

För att minska företagets räntekostnader finns det ofta möjlighet att göra ränteavdrag på företagslånen, men det förutsätter att företaget uppfyller vissa krav. Exakt hur stort avdrag man kan göra beror också på det så kallade räntenettot. På den här sidan berättar vi mer om hur ränteavdrag för företagslån fungerar, vilka grundläggande krav som gäller och tipsar om annat som kan vara bra att ha i åtanke.

Vilka regler gäller för att få göra ränteavdrag på företagslån?

Det finns vissa grundläggande regler som gäller för ränteavdrag, och dessa listar vi här nedanför.

4 grundläggande regler för ränteavdrag

  • Man kan endast göra avdrag för räntan (inte för amorteringen).
  • Ränteavdraget kan bara göras av dig som är betalningsansvarig för lånet.
  • Innan avdraget kan göras ska både räntan och skulden ha betalats.
  • Har du betalat in ränta i förskott kan du inte göra ränteavdrag för tiden efter den 31 januari kommande år, utan får då vänta tills nästa inkomstdeklaration.

Möjligheten att göra ränteavdrag gäller enligt Skatteverket för juridiska personer och handelsbolag. I det senare fallet måste det dock ingå minst en juridisk person som delägare (bolaget får alltså inte bara ägas av fysiska personer).

När får man ränteavdraget?

Du betalar ränta på företagslånet precis som vanligt under året. Avdraget ska du redovisa först vid den årliga inkomstdeklarationen, och pengarna betalas sedan tillbaka retroaktivt.

Vilka företag får göra ränteavdrag?

Egentligen har de flesta företag rätt att göra ränteavdrag på lån så länge som lånet är tecknat i företagets namn och används för att finansiera kostnader relaterade till verksamheten eller för att göra investeringar. Ett annat krav är att alla räntekostnader och skulder ska vara korrekt dokumenterade och redovisade i företagets bokföring.

Tänk på att de regler och villkor som finns för ränteavdrag på företagslån kan variera beroende på företagsform och hur stort företaget är.

Hur stora ränteavdrag kan man göra som företag?

För att få göra avdrag på räntan krävs det att du har ett så kallat negativt räntekonto, vilket du räknar ut genom att dra bort ränteutgifterna från ränteinkomsterna (den inkomst som företaget tjänar på att ha pengar på ett sparkonto). När du sedan ska räkna ut hur stort ränteavdrag du kan göra finns det två olika metoder du kan använda dig av: förenklingsregeln eller EBITA-modellen.

Här nedanför berättar vi mer om respektive metod.

EBITA-modellen

Använder du EBITA-modellen får du fram storleken på ränteavdraget genom att ta företagets ränteutgifter minus ränteinkomsterna gånger 30 procent. Det är själva grunden. Men du måste även ta med faktorer som vinstskatt, avsättningar och avskrivningar samt återföringar till periodiseringsfonder i beräkningen.

Förenklingsregeln

Som du kanske förstår av namnet är det här en betydligt enklare metod för att räkna ut hur stort ränteavdrag du kan göra på företagslånet. Regeln säger att man får göra avdrag på negativa räntekonton på upp till 5 miljoner kronor. Med andra ord, har företaget ett negativt räntenetto (om utgifterna överstiger inkomsterna) har du rätt att göra ränteavdrag förutsatt att nettot inte är högre än 5 miljoner.

Kan man få hjälp med att göra ränteavdrag på företagslånet?

Ja, eftersom reglerna för hur ränteavdrag kan och ska göras varierar mellan olika slags företagsformer och -storlekar är det faktiskt att rekommenderat att ta hjälp utifrån för att allt ska bli rätt och riktigt. Du kan till exempel anlita en redovisningsbyrå eller en särskild ekonomiavdelning för att säkerställa att alla uppgifter hanteras och redovisas enligt de lagar och regler som gäller.

Finns det möjlighet att ändra ränteavdrag på företagslån i efterhand?

Ja, det kan finnas möjlighet att ändra ränteavdrag i efterhand. Du gör då en så kallad kompletterande skattedeklaration. Men det finns specifika regler och villkor för detta, så om du är det minsta osäker på hur det fungerar och vad som gäller för ditt företag rekommenderar vi att du kontaktar en skatteexpert eller -rådgivare.