Hur fungerar ett företagslån för enskild firma?

För att ett företag ska kunna utvecklas och växa kan personen som står på företaget behöva ta ett företagslån. Ett företagslån är ett lån till ett företag. När man tar ett företagslån till en enskild firma är ägaren till företaget personligt ansvarig för att lånet återbetalas. Ett företagslån kan bestå av flera olika typer av lån och krediter som riktar sig speciellt till företag.

Att tänka på innan du tar ett företagslån till enskild firma

En enskild firma innebär många gånger att du som företagare sköter allt i företaget själv. Att vara själv i ett företag kan vara både tidskrävande och kostsamt. Eftersom du är själv i företaget är du också företagets viktigaste resurs. Innan du tar ett företagslån finns det flera saker du bör tänka på.

Att tänka på innan du ansöker om ett företagslån 

 • Riskanalys och handlingsplan. Gör en ordentlig riskanalys och en handlingsplan för oförutsedda händelser om du till exempel skulle bli sjuk. I riskanalysen bör du noga gå igenom om verksamheten klarar ett oväntat inkomstbortfall. 
 • Lånets användningsområde. Vad är anledningen till att du behöver ta ett företagslån? Är det för att få verksamheten att växa eller för att täcka tillfälliga likviditetsproblem? Ibland kan man behöva investera i verksamheten genom att köpa in nödvändig utrustning för att kunna börja producera företagets produkter eller tjänster. Om det är för att täcka tillfälliga likviditetsproblem bör du ha gjort en grundlig kalkyl utifrån hur mycket pengar du tror att företaget kommer att få in.
 • Lånebelopp. Gå igenom hur mycket du behöver låna. Det är bra om du gör en ordentlig kalkyl så att du inte lånar för mycket. Ett lån kostar pengar. Kostnaden för lånet styrs av hur mycket du lånar och hur lång återbetalningstid du har på ditt företagslån
 • Återbetalningstid. Välj en återbetalningstid som är rimlig. Ibland kan det vara bättre att välja en längre återbetalningstid för att minska kostnaden vid varje betalningstillfälle. På så sätt får du mer pengar över för stunden som du sedan kan återinvestera.
 • Företagets inkomster. Det är viktigt att du gör en kalkyl för att räkna ut hur stora företagets intäkter är under återbetalningstiden. Intäkterna måste täcka lånekostnaderna och eventuella övriga kostnader under återbetalningstiden.

Företagslån med eller utan säkerhet

Både traditionella banker och andra långivare kräver oftast att du lämnar någon form av säkerhet för att de ska bevilja ditt företagslån. Men det finns långivare som beviljar företagslån utan säkerhet. Företagslån utan säkerhet är vanligare till mindre företag.

 • Företagslån med säkerhet. Att ta ett företagslån med säkerhet innebär en viss risk, speciellt om säkerheten är personliga tillgångar. En säkerhet kan vara företagets tillgångar, exempelvis utrustning och inredning eller fastigheter. Men du kan även lämna din bostad eller sommarstuga som säkerhet. 
 • Företagslån utan säkerhet. Ett företagslån utan säkerhet innebär att du inte behöver pantsätta något för att få företagslånet beviljat. Däremot kan det finnas krav på en personlig borgen. En personlig borgen betyder att du garanterar att betala skulden om företaget inte kan göra det. Ett företagslån utan säkerhet kan bli lite dyrare än ett företagslån med säkerhet. Om företaget inte kan betala sin skuld måste du kunna lösa skulden.

Företagslån utan säkerhet kännetecknas oftast av

 • Låga summor
 • Kortare amorteringstider
 • Personlig borgen
 • Enkla och snabba ansökningar

Vad krävs för att få ett företagslån till enskild firma?

Banker och långivare har olika krav för att bevilja ett företagslån till en enskild firma. Något som alla långivare har gemensamt är att de vill se att den enskilda företagaren har en god privatekonomi.

Eftersom en enskild firma inte är en juridisk person tecknas lånet i ägarens namn. När man tar ett företagslån till en enskild firma ställs det högre krav på företagarens egna privatekonomi. Om den enskilda firman inte kan betala sina skulder blir den enskilda företagaren återbetalningsskyldig. 

När en långivaren ska bevilja ett företagslån tittar de vanligtvis på

 • Företagets affärsplan och budget. Långivaren vill gärna se om du har en realistisk och hållbar affärsplan som går att genomföra. Har den enskilda firman en rimlig budget för intäkter och kostnader?
 • Tidigare bokslut. Det är lättare att få ett företagslån till en enskild firma om man kan visa upp ett tidigare bokslut, under förutsättning att den enskilda firman kan uppvisa ett bra resultat.
 • Företagarens privatekonomi. Företagarens privatekonomi är avgörande för om den enskilda firman blir beviljad ett lån, eftersom lånet tecknas i ägarens namn. Du som ägare är ytterst ansvarig för att lånet återbetalas. Långivare ställer därför högre krav på företagarens privatekonomi, eftersom ägaren till företaget får betala den enskilda firmans skulder om firman inte kan betala sina skulder. Din ekonomi och firmans ekonomi är i juridisk mening samma ekonomi.

Hur ansöker jag om ett företagslån till enskild firma?

Börja med att jämföra företagslåns räntor och avgifter. När du har hittat en långivare som du tycker känns bra ansöker du om företagslån på långivarens hemsida. 

Du ansöker om ett företagslån genom att fylla i

 • Hur stort belopp du vill låna
 • Återbetalningstid
 • Företagets organisationsnummer (ditt personnummer, eftersom det är en enskild firma)

När du har fyllt i din ansökan får du godkänna den med BankID.

Det kan hända att långivaren vill ha mer information som bokslut från tidigare år, affärsplan och budget. Vilken information långivaren vill ha kan skilja sig åt mellan olika långivare. När du har godkänt din låneansökan gör långivaren en bedömning av företagets ekonomiska situation. Därefter får du ett erbjudande av långivaren som du kan välja att acceptera eller inte. 

Tips! För varje låneansökan du skickar in görs det en kreditupplysning på dig. Ju fler kreditupplysningar det görs på dig, desto sämre blir din kreditvärdighet. Därför kan det vara bra att anlita en låneförmedlare. 

Låneansökan är inte bindande och du kan ansöka om hur många lån du vill. Du väljer den långivare som har bäst villkor för ditt företag och signerar låneavtalet med BankID. När du har signerat låneavtalet betalas pengarna ut. Hur lång tid det tar att få pengarna utbetalda varierar från långivare till långivare.

Hur hög ränta är det på ett företagslån till en enskild firma?

Räntan på ditt företagslån sätts individuellt utifrån företagets betalningsförmåga och din kreditvärdighet. 

Något annat som avgör vilken ränta du får är om du har lämnat något som säkerhet för lånet. Ju större säkerhet du kan lämna, desto lägre ränta kan du få på ditt företagslån. 

När ska man ta ett företagslån till enskild firma?

Ett företagslån kan du med fördel ta när du behöver göra investeringar i ditt företag som kommer att innebära större intäkter än lånets kostnader. Du kanske behöver köpa nya maskiner för att kunna producera fler produkter. Målsättningen ska vara att företaget ska utvecklas och att skapa en större omsättning som leder till bärre reslutat. 

Du kan även ta ett företagslån om du har hamnat i en ekonomisk svacka och behöver kunna lösa din ekonomiska situation. Men tänk på att bara ta ett företagslån för att lösa en ekonomisk svacka om du vet att du har pengar som är på väg in i företaget.

När ska man inte ta ett företagslån till enskild firma?

Om ditt företag har ekonomiska problem och närmar sig en konkurs ska du absolut inte ta ett företagslån. Då är det bättre att ta kontakt med företag som är specialiserade på företag som håller på att gå i konkurs. De kan hjälpa dig med din situation och ge dig råd om hur du ska gå vidare.