Kan man investera i företagslån?

Ja du kan investera i företagslån. Företagslån där privatpersoner kan investera kallas för P2P-lån. P2P-lån innebär att privatpersoner lånar ut sina egna pengar till andra privatpersoner eller företag som vill ha ett lån utan säkerhet. Ett P2P-lån kan jämföras med ett blancolån, med skillnaden att lånet kommer från privatpersoner och inte en traditionell långivare.

Hur kan jag investera i företagslån?

Du kan investera i företagslån genom olika företag som arbetar med att förmedla P2P-lån. Det finns olika sätt att investera i företagslån. Olika företag erbjuder olika lösningar, men de två vanligaste är manuell investering och automatisk investering, som även kallas autoinvest.

Det finns två olika sätt att investera i företagslån

  • Manuell investering. Manuell investering innebär att du väljer vilka företagslån du vill investera i och hur mycket pengar du vill investera. 
  • Autoinvest. En del långivare erbjuder en automatisk tjänst där plattformen som erbjuder P2P-lån sköter din investering. Du behöver bara välja hur länge du vill placera pengarna hos långivaren och därefter sköter de allt.

Vad är ett P2P-lån?

Ett P2P-lån innebär att privatpersoner eller företag lånar pengar av varandra. Det vanligaste är att man använder ett företag som mellanhand vid P2P-lån för att göra processen så säker, smidig och enkel som möjligt.

Det finns flera långivare på nätet som erbjuder P2P-lån. Att investera i ett P2P-lån kan ge dig en mycket bra avkastning om du hittar en långivare med bra villkor.

Så investerar du i ett företagslån

Du investerar enklast i företagslån genom att registrera dig hos någon av de etablerade långivarna som erbjuder P2P-lån. Det tar bara ett par minuter och är väldigt enkelt. 

  1. Registrering. För att kunna registrera dig krävs det att du har ett BankID. När du registrerar dig kommer du att få besvara några frågor om vad pengarna kommer ifrån.
  2. Sätt in pengar på ditt konto. När du har registrerat dig och fått ett konto kan du enkelt sätta in pengar genom att göra en överföring från ditt vanliga personkonto.
  3. Starta din investering. När du har registrerat dig och satt in pengar på ditt konto kan du när som helst börja investera. Du väljer själv bland långivarens olika aktörer som söker finansiering. Det smidigaste är att välja autoinvest. Där väljer du risknivå och allt sköts sedan automatiskt. 
  4. Avkastning. Avkastningen kommer in varje månad på ditt konto. 

Avgifter för P2P-utlåning

Alla plattformar som erbjuder P2P-utlåning tar ut en serviceavgift. Serviceavgiften kan variera mellan 1,5 procent till 10 procent beroende på vilken plattform du väljer. Serviceavgiften dras från din låntagarränta, men bara när du fått avkastning på dina pengar. 

Skatt på P2P-utlåning

Precis som med aktier och fonder måste du betala skatt på vinsten på din P2P-utlåning. Skattesatsen på din vinst är 30 procent. Men om du gör en förlustaffär får du kvitta förlusten mot dina vinster i din deklaration. Plattformen du använder för P2P-utlåning skickar in alla underlag till Skatteverket som drar av skatten åt dig i deklarationen. Allt sköts automatiskt. 

Risken med att investera i företagslån

Det finns alltid en kreditrisk i att investera i företagslån. Risken för P2P-utlåning är begränsad, men du bör ändå känna till att det inte är helt riskfritt.

När du investerar i att låna ut pengar till företag genom P2P-utlåning finns det alltid en viss risk att du kan förlora ditt kapital. Låntagaren kanske inte kan betala tillbaka pengarna i tid, eller så går låntagarenn i personlig konkurs, vilket gör att du förlorar alla dina pengar. 

De plattformar som erbjuder investering i företagslån har minskat kreditriskerna bland annat genom att införa krav på låntagarens ekonomi och kreditvärdighet. Men låntagarens ekonomi och kreditvärdighet kan förändras över tid. Om låntagaren till exempel skulle bli långtidssjukskriven påverkar det självklart ekonomin.