Vad innebär företagslån utan UC?

Företagslån utan UC innebär att långivaren gör kreditupplysningen hos ett annat kreditupplysningsföretag än just UC, till exempel hos Creditsafe eller Dun & Bradstreet. Det betyder alltså inte att det inte görs någon kreditupplysning alls, utan bara att banken eller långivaren får information om företagets kreditvärdighet och ekonomiska förutsättningar från en annan aktör.

Fördelen med att ta lån utan UC är att kreditupplysningen inte påverkar företagets UC-score (betyget sänks för varje kreditprövning som registreras hos UC), vilket i sin tur ökar era framtida chanser att få lån hos banker och långivare som använder UC. Nackdelen är att utbudet av långivare kan bli något mindre om du bara fokuserar på lån utan UC, och maxbeloppen kan också vara något lägre hos långivarna utan UC.

Vad är UC?

UC (tidigare Upplysningscentralen) är Sveriges största och mest använda kreditupplysningsföretag, och utför kreditprövningar på både företag och privatpersoner på uppdrag av banker och långivare. UC samlar in informationen från Skatteverket, Kronofogden, banker och långivare och sätter ett så kallat UC-Score (både på privatpersoner och företag), vilket helt enkelt är ett mått på en persons eller ett företags kreditvärdighet. Faktorer som kan sänka betyget hos UC är till exempel många UC-förfrågningar på kort tid, betalningsanmärkningar, skulder och många mindre lån och krediter hos flera olika långivare.

Vilken information syns i UC:s företagsupplysningar?

UC erbjuder olika typer av företagsupplysningar beroende på hur omfattande information banken eller långivaren behöver: Mikro, Risk och Standard. Här nedanför ser du vilken information som ingår i respektive variant.

  • Mikro: Enklare kontroll som inkluderar företagets namn, adress, organisationsnummer, eventuella betalningsanmärkningar, ansökningar och skuldsaldo hos Kronofogden.
  • Risk: Företagets namn, adress, telefonnummer, kreditomdöme med riskklass, riskprognos och rekommenderad kreditgräns.
  • Standard: Namn, adress, organisationsnummer, betalningsanmärkningar, skulder, ansökningar, kreditbedömning (med riskklass), historiska riskklasser, riskprognos, rekommenderad kreditgräns, bokslut och nyckeltal, koncernrelationer, senaste registrerade händelser hos UC och övrig information om företagets ekonomi.

Vad är det för skillnad mellan UC och de andra kreditupplysningsföretagen?

Det är egentligen ingen större skillnad mellan UC och till exempel Creditsafe och Dun & Bradstreet när det gäller vilka slags uppgifter som ingår i upplysningarna, men UC:s upplysningar är däremot mer omfattande överlag. Kreditupplysningsföretagen använder sig också av olika modeller när de gör sina riskbedömningar. En sak som skiljer Creditsafe från både UC och Dun & Bradstreet är att antalet kreditupplysningar inte påverkar kreditbetyget.

Så fungerar företagsupplysningar hos Creditsafe

Creditsafe använder ett kreditvärderingssystem (kallas ”rating” för företag) utifrån vilket de gör statistiska riskbedömningar. Kort förklarat ställer man en prognos av sannolikheten för att företaget ska försättas i konkurs (bli insolvent) inom 12 månader. Ju högre rating, desto mindre är sannolikheten för att företaget går i konkurs. Creditsafes bedömningsskala går mellan 0 och 100 och är uppdelad i fem intervaller.

Info! För att klassa ett företag som insolvent använder Creditsafe fem kriterier: konkurs, konkursansökan, tvingad likvidation. företagskonstruktion och utmätningsförsök.

Man gör riskbedömningen utifrån olika generiska scoremodeller (varierar beroende på företagets juridiska form och storlek) som i sin tur tillämpar olika parametrar utifrån hur bra de kan prognostisera insolvens. Bokslutsinformation är till exempel ofta av större vikt för större företag, medan anmärkningar och styrelseinformation i regel är viktigare när man riskbedömer mindre företag.

I riskbedömningen tittar man bland annat på faktorer som

  • Betalningsanmärkningar
  • Kassalikviditet
  • Omsättning
  • Utmätningsförsök
  • Företagets styrelse, ålder och storlek.

Så fungerar företagsupplysningar hos Dun & Bradstreet

Hos Dun & Bradstreet finns det möjlighet att välja mellan olika typer av företagsupplysningar beroende på hur omfattande informationen behöver vara. Vissa upplysningar visar till exempel bara om företaget har betalningsanmärkningar eller skuldsaldo hos Kronofogden, medan andra är betydligt mer detaljerade och ger en djupare insikt i företagets ekonomiska förutsättningar. Här nedanför listar vi några exempel på det senare.

Dun & Bradstreets företagsupplysningar innehåller bland annat

  • AAA-rating*
  • Betalnningsbeteende
  • Betalningsförmåga (till exempel betalningsanmärkningar, eventuellt skuldsaldo och ansökningar)
  • Bokslut och nyckeltal (upp till fem år)
  • Fastighetsinnehav
  • Företagets ledning (och om företrädarna har betalningsanmärkningar eller konkursengagemang)
  • Koncernens struktur
  • Ägarnas och styrelsemedlemmarnas finansiella ställning och engagemang i olika bolag
  • Övrigt företagsengagemang bland ägare och styrelsemedlemmar

*Dun & Bradstreets kreditrating AAA anger risken för att ett företag ska hamna på obestånd eller försättas i konkurs.

Har företagslån utan UC högre ränta?

Nej, UC är inte en faktor som påverkar räntan på företagslånet. Däremot är informationen och riskbedömningen som kreditupplysningen visar avgörande för vilken ränta banken eller långivaren sätter, men vilket kreditupplysningsföretag som förser banken med informationen har ingen betydelse för räntesättningen.

Är det dåligt att ta företagslån utan UC?

Nej, det är inte dåligt att ta företagslån utan UC. Det innebär som sagt bara att långivaren gör sina kreditupplysningar hos ett annat företag. Men det beror å andra sidan på av vilken orsak ni helst vill undvika UC. Är det för att företaget redan har många UC-förfrågningar och har svagare kreditvärdighet överlag kan det vara bra att vänta med lån tills dess att de ekonomiska förutsättningarna är bättre och förfrågningarna har försvunnit från registret.

Källor

Vanliga frågor om företagslån utan UC

Kan man ansöka om företagslån utan någon kreditupplysning alls?

Nej, oavsett om företagslånet är med eller utan UC görs alltid en kreditupplysning på företaget i samband med ansökan.

Får man företagslån utan UC trots betalningsanmärkningar?

Ja det går att få företagslån trots betalningsanmärkningar, oavsett om lånet är med eller utan UC. Men eftersom det är en faktor som sänker kreditbetyget kommer det troligtvis at bli svårare. Vissa banker och långivare säger nej direkt om företaget har anmärkningar, medan andra kan acceptera det om kreditvärdigheten uppfyller kraven i övrigt.

Är företagslån utan UC dyrare än lån med UC?

Nej, UC är inte en faktor som varken höjer eller sänker räntan på lånet.

Vilka andra kreditupplysningsföretag än UC gör företagsupplysningar?

Förutom UC är Creditsafe och Dun & Bradstreet vanligast bland banker och långivare som erbjuder företagslån.