Vad menas med att ansöka om företagslån utan UC?
Att ansöka om ett företagslån utan UC innebär att långivaren inte hämtar sin kreditupplysning från kreditupplysningsföretaget UC. De använder sig i stället av andra kreditupplysningsföretag. Bisnode och Creditsafe är de två vanligaste kreditupplysningsföretagen som långivarna hämtar sin information ifrån.
Bisnode och Creditsafe lämnar egentligen samma information om dig och ditt företag som UC gör. Men de använder sig av en annan scoring-modell när de tar fram riskprognosen för ditt företag.
Tänk på! Om du har en mycket låg kreditvärdighet kanske du bör överväga andra alternativ än att låna pengar, eftersom de lån som beviljas till företag med låg kreditvärdighet oftast har väldigt höga räntor.
Fördelen med företagslån utan UC
Fördelen med att ansöka om lån hos kreditupplysningsföretag som inte använder sig av UC är att förfrågan inte registreras hos UC. Det betyder att det inte påverkar dig när du ska ansöka om andra lån hos de traditionella bankerna som använder UC. Du hamnar i en högre riskklass och får sämre kreditbetyg ju fler kreditprövningar som görs på dig.
Nackdelar med företagslån med UC
Om du ansöker om ett lån hos en långivare som använder UC görs det en kreditupplysning både på dig och ditt företag. Det betyder att det kommer att registreras en förfrågan på dig och en på ditt företag. Det kan i sin tur påverka både dina och ditt företags chanser att få ett lån.
När kan det vara bra att ansöka om ett företagslån utan UC?
Det finns flera tillfällen när det kan vara bra att ansöka om ett företagslån hos en långivare som inte använder UC. Om du har skulder sedan tidigare kan det vara bra att ta ett företagslån för att betala av skulderna och se till att verksamheten tar fart igen.
Ta ett företagslån utan UC om du vill
- Investera i företaget
- Anställa ny personal
- Köpa in nytt material eller nya varor till företaget
- Ansöka om företagslån med betalningsanmärkningar
Varför görs det en kreditupplysning på mitt företag?
Långivaren tar en kreditupplysning på ditt bolag för att kunna bilda sig en uppfattning om företaget klarar av att betala tillbaka lånet och inte har några ekonomiska svårigheter. För att kunna ta fram en riskprognos för ditt företag hämtar upplysningsföretagen sin information från Bolagsverket, Kronofogden och Skatteverket. Företagets betyg och riskprognos bygger på flera olika faktorer.
En kreditupplysning innehåller vanligtvis
- Bokslut och nyckeltal
- Styrelsemedlemmar
- Tidigare låneansökningar
- Senaste händelserna i företaget
- Betalningsanmärkningar
- Eventuella skulder hos Kronofogden
Hur gör UC en riskbedömning?
När UC gör en riskbedömning av företag delar de in prognosen i fem olika riskklasser. Ett är den högsta riskklassen för att företaget inte kan betala tillbaka lånet eller gå i konkurs, och fem är den lägsta riskklassen. Även Creditsafe gör sin riskbedömning utifrån en skala på ett till fem, från att företaget avråds till kredit till att företaget har mycket god kreditvärdighet.
Bisnode använder sig av en sexgradig riskklassindelning, där lägsta betyget är C och högsta betyget är AAA.