Så hittar du det bästa företagslånet för nystartade företag
Det kan vara svårt för nystartade företag att få ett företagslån beviljat av banken, men det är inte omöjligt. Det finns flera långivare som erbjuder företagslån, men hur mycket du kan få låna och vilka villkor långivarna har kan skilja sig åt ganska mycket. Här kan du jämföra olika företagslån och vad som passar bäst för ditt företag.
För att få ett företagslån till ett nystartat företag krävs det att företaget ännu inte har startat eller att företaget inte har lämnat in sitt första bokslut till Bolagsverket. Vissa banker anser till och med att företag räknas som nystartade fram tills de lämnar in sitt tredje bokslut.
Förbered dig för att söka ett företagslån
Det kan vara svårt att få ett företagslån till ett nystartat eller ungt företag eftersom det innebär en större risk för banken eller långivaren än ett företag som är mer etablerat. Men för att du ska kunna öka dina chanser att få ett företagslån bör du förbereda dig inför ett möte med långivaren.
Så förbereder du dig inför ansökan om ett företagslån
- Se till att du har en affärsplan. Gör en affärsplan med realistiska mål. Affärsplanen bör vara tydlig och genomtänkt och det ska gå att förverkliga den. En affärsplan ökar dina chanser att bli beviljad ett företagslån.
- Gör en realistisk budget. Gör en beräkning på kassaflödet och sätt olika mål. Gör även olika kalkyler utifrån det värsta scenariot, ett normalt scenario och ett riktigt bra scenario. Beräkna hur mycket företaget behöver i intäkter för att täcka alla kostnader. Tänk även igenom hur mycket du vill investera. Om du själv kan investera i ditt nystartade bolag ökar ditt personliga kreditbetyg.
- Ta hjälp av en rådgivare. Prata igenom din privatekonomi med en rådgivare och ta hjälp för att hitta en lämplig finansiering för ditt nystartade företag.
Kan jag få ett företagslån även om jag har en betalningsanmärkning?
Ja, du kan få ett företagslån även om du har en betalningsanmärkning. Det är så klart aldrig bra att ha en betalningsanmärkning när man vill låna pengar, men det är inte omöjligt att få ett företagslån trots att du har en betalningsanmärkning. Men en personlig betalningsanmärkning kan vara ett hinder för att få ett företagslån.
Det är svårare att få ett företagslån om du har en enskild firma eller ett handelsbolag än om du skulle ha ett aktiebolag. För enskild firma och handelsbolag är de som driver företaget också själva företaget. Ett aktiebolag är däremot en juridisk person och då påverkas inte företagets ägare av en betalningsanmärkning som när man har en enskild firma eller handelsbolag.
Kan man ta ett starta-eget-lån?
Ja du kan ansöka om ett starta-eget-lån till ditt nystartade företag. Ett starta-eget-lån är ett lån som används som ett startkapital för kunna komma igång med företaget och verksamheten.
De vanligaste alternativen för starta-eget-lån eller ett företagslån till ett nystartat företag är banklån eller lån hos Almi, som är ett statligt ägt bolag som erbjuder både lån och affärsutveckling.
Banklån för att starta eget företag
Det finns speciella företagslån eller starta-eget-lån som man kan ansöka om. När du ansöker om den typen av lån gör banken en bedömning av hur företagets framtidsmöjligheter ser ut. Banken kan även kräva att du lämnar någon form av säkerhet, som till exempel en fastighet eller en personlig borgen.
Almi-lån till att starta nytt företag
Almi hjälper företag att driva igenom sina idéer. Ett Almi-lån är tänkt att fungera som ett komplement till ett företagslån från banken.
Räntan på lån från Almi är oftast högre än banklån. Almi fokuserar på personen som söker företagslånet och affärsidén, medan banken tittar på hur den ekonomiska situationen ser ut.
Olika finansieringsalternativ till nystartat företag
Det finns många olika alternativ till att finansiera ett nystartat företag och du behöver inte bara välja ett av dem. Ibland kan det vara bättre att kombinera olika finansieringsalternativ för att få verksamheten att växa.
Finansiering genom familj, vänner och kollegor
Det kan vara lättare att låna pengar av ditt personliga nätverk eftersom de känner dig väl. Men att låna från familj och vänner kan vara mycket känsligt och kan påverka dina relationer. Om du lånar av familj, vänner eller kollegor bör ni därför upprätta ett kontrakt.
Statligt finansieringsstöd
Det finns statliga institutioner som hjälper företag genom att erbjuda verksamhetsstöd, stipendier eller lån. De kan även hjälpa dig genom att erbjuda dig säkerhet för lånet när du ansöker om ett företagslån hos en bank. Men ansökningsprocessen för statligt stöd kan ta väldigt mycket tid, och dessutom finns det begränsningar för vilka som kan få statligt stöd.
Företagslån hos en bank
När du tar ett företagslån hos en bank behåller du ägandet och kontrollen över ditt bolag och företagets överskott. Men för att få ett företagslån till ett nystartat företag måste man kunna lämna någon form av säkerhet.
Crowdfunding
Privatpersoner kan ställa upp och låna ut pengar till ditt företag genom en digital plattform. I gengäld kan de få en del av företaget. Fördelen med den här lösningen är att du kan få kontakt med flera potentiella investerare. Nackdelen är att det kan medföra en hel del administration om det är flera små investerare.
Professionella investerare
Riskkapitalister kan erbjuda kapital till ditt nystartade företag i utbyte mot att de blir delägare. Att ta hjälp av professionella investerare kan hjälpa företaget att växa samtidigt som du får tillgång till deras nätverk och resurser. Men professionella investerare kräver ofta större avkastning och inflytande i ditt nystartade företag än vad du kanske hade tänkt lämna ifrån dig från början.
Sälja och belåna fakturor
Att sälja eller belåna fakturor kallas även för factoring. Factoring är ett sätt för nystartade företag att få loss likvida medel lite snabbare. Det är inte ovanligt att företag har 30 dagar till förfallodatum på sina fakturor, och genom att sälja eller belåna fakturor kan du få loss pengar som du kan använda direkt till nästa projekt.
Kostar det något att starta ett nytt företag?
Ja, det finns vissa avgifter som du måste betala när du startar ett nytt företag. För att få ha ett företag i Sverige måste du registrera företaget hos Bolagsverket. Bolagsverket tar ut en avgift när du registrerar ditt företag. Avgiften varierar beroende på vilken typ av företag du har.
En enskild firma, handelsbolag och kommanditbolag kostar 1 100 kronor att registrera. Ett aktiebolag kostar 1 900 kronor att registrera och en ekonomisk förening har en startavgift på 1 300 kronor. Dessa priser gäller om du registrerar ditt bolag digitalt. Om du registrerar bolaget på något annat sätt kan det tillkomma extra kostnader.
Om du vill anmäla ett särskilt företagsnamn kostar det extra. Det kostar även extra om du vill anmäla en särskild revisor.
Andra utgifter
Om du väljer att registrera ett aktiebolag måste du ha minst 25 000 kronor i aktiekapital. Aktiekapitalet räknas dock inte som en kostnad även om det blir en utgift för dig som startar företaget. Men du kan använda aktiekapitalet till att investera i ditt företag.
Aktiekapitalet kan vara både likvida medel och apportegendom. En apportegendom kan till exempel vara en fastighet eller en bil. Apportegendomen måste registreras hos Bolagsverket eftersom den ska vara till nytta för företagets verksamhet.
Om du inte har tillräckligt mycket pengar för att starta ett aktiebolag kan du låna pengar till aktiekapitalet. Gör du det måste du oftast kunna lämna en personlig säkerhet.
Vad ska jag tänka på innan jag tackar ja till ett företagslån?
Innan du tar ett företagslån för ditt nystartade företag bör du tänka igenom det väldigt noga. Ett lån medför kostnader, som räntor och avgifter, som du måste kunna betala tillbaka samtidigt som du amorterar. Jämför räntor på företagslån noga innan du ansöker så att du slipper betala mer än vad du behöver.
Innan du tackar ja till ett företagslån bör du tänka på följande
- Vad är syftet med att ta ett företagslån. Vad ska du använda pengarna till? Du bör inte ta ett högre företagslån för att få mer pengar över till dig själv. Företagslånet bör användas till att utveckla verksamheten.
- Totalkostnaden för lånet. Innan du tar ett företagslån bör du titta på vad totalkostnaden för lånet och månadsavgiften blir. Det är inte alltid lånet med lägst ränta som har den lägsta månadskostnaden. Kolla vilka andra avgifter som tillkommer som till exempel startavgift, uppläggningsavgift, lösenavgift och aviavgifter. Av den här anledningen är det viktigt att du jämför dina låneerbjudanden innan du tackar ja till ett företagslån.
- Planera för oväntade händelser. Planera för oväntade händelser om du till exempel skulle bli sjuk eller råka ut för något annat som gör att du inte kan fortsätta att arbeta med din verksamhet.
- Vilken typ av företagslån passar din verksamhet. Om du vill ha en långsiktig finansieringslösning kan det vara bra att ta ett lån som har en längre återbetalningstid. Om din verksamhet är säsongsanpassad kanske det är bättre med ett lån som har en kortare återbetalningstid.
Så ansöker du om ett företagslån
Du ansöker enklast om ett företagslån direkt hos långivaren eller hos en låneförmedlare som förmedlar företagslån. Om du ansöker om ett företagslån genom en låneförmedlare går din ansökan ut till alla långivare som låneförmedlaren samarbetar med.
Den största fördelen med att ansöka om ett företagslån hos en låneförmedlare är att du kan få flera erbjudanden från olika långivare och att det bara görs en kreditupplysning.
Tips! En väl genomarbetad affärsplan ökar chanserna att få ett företagslån med bra villkor.
Om du väljer att ansöka om ett företagslån hos en traditionell bank behöver du vara ute i god tid. Traditionella banker vill gärna ha personliga möten där ni går igenom företagets ekonomi och vad lånet ska användas till.
Att låna ut pengar till ett nystartat företag innebär en risk för långivaren. Långivaren vill gärna försäkra sig om att det nystartade företaget har en bra affärsidé som kommer att fungera. För nystartade företag kan det ta lite längre tid att få företagslånet beviljat eftersom banken vill gå igenom din affärsplan.