Kan nystartade företag få företagslån?
Ja, nystartade företag kan få företagslån, men förutsättningarna är helt klart något sämre än för etablerade företag. Det beror på att många långivare helt enkelt ser det som en större risk att låna ut pengar till ett företag som kanske fortfarande är i uppstartsfasen och troligtvis inte har hunnit få någon större omsättning. Vissa långivare kan också säga nej om de anser att lånebeloppet är ”för litet” (nystartade företag ansöker ju sällan om några större summor). Generellt sett prioriterar banker och långivare större lån till stora företag som utgör låg risk.
Men omöjligt är det som sagt inte alls, utan mycket handlar om att ansöka hos ”rätt” långivare, som kanske riktar sig särskilt till ännu oetablerade företag eller företag i uppstartsfasen. Förutsättningarna för att beviljas företagslån som nystartat företag kan också variera något mellan olika bolagsformer, vilket till stor del har att göra med skillnaderna i företagsägarnas personliga betalningsansvar för företagets lån och skulder.
Läs om företagslån för olika bolagsformer här
- Företagslån för aktiebolag
- Företagslån för handelsbolag
- Företagslån för enskild firma
- Företagslån för småföretag
Vad räknas som nystartat företag?
Definitionen av nystartat företag kan variera något beroende på vem man frågar, men i regel avser begreppet ett företag som ännu inte har kört igång verksamheten eller inte har lämnat ett första bokslut till Bolagsverket. Vissa banker och långivare kan kräva upp till tre bokslut för att inte klassa företaget som nystartat, medan andra är lite mer flexibla i sin bedömning.
Kostar det något att starta nytt företag?
Ja, det finns vissa avgifter som du måste betala när du startar ett nytt företag. För att få ha ett företag i Sverige måste du registrera företaget hos Bolagsverket som tar ut en avgift för registreringen. Avgiften varierar beroende på vilken typ av företag du startar, och om du registrerar företaget digitalt eller via blankett.
Bolagsform | Startavgift digitalt | Startavgift blankett |
---|---|---|
Aktiebolag | 1 900 kronor | 2 200 kronor |
Handelsbolag | 1 200 kronor | 1 500 kronor |
Enskild firma | 1 200 kronor | 1 500 kronor |
Kommanditbolag | 1 200 kronor | 1 500 kronor |
Ekonomisk förening | 1 300 kronor | 1 600 kronor |
Vill du registrera ett särskilt företagsnamn eller anmäla en revisor tillkommer även avgifter för det.
Hur stort kapital måste man ha för att starta företag?
För att starta ett privat aktiebolag måste man ha ett startkapital på minst 25 000 kronor, medan ett publikt aktiebolag kräver ett startkapital på minst 500 000 kronor. Övriga bolagsformer kräver inget startkapital.
Vad krävs för att få företagslån som nystartat företag?
- Företaget ska vara aktivt och registrerat i Sverige.
- Företaget ska kunna lämna en säkerhet eller gå i personlig borgen för lånet.
- Det ska finnas minst ett bokslut (kravet varierar mellan olika långivare).
- Företaget får inte ha aktiva skulder hos Kronofogden.
Här ovanför listar vi de grundläggande och vanligaste kraven för företagslån. Men exakt vilka krav som gäller kan variera något mellan olika långivare, så det är viktigt att du läser på vad som gäller hos den eller de långivare du är intresserad av att ansöka hos. Har du ett nystartat företag kan det också krävas lite mer av dig som ansöker.
Så kan nystartade företag förbättra sina chanser att få lån
- Ta fram en utförlig affärsplan. Genom att sätta en tydlig och genomtänkt affärsplan med realistiska mål visar du för långivaren att du är en seriös företagare och har koll på läget.
- Sätta en realistisk budget. Gör en beräkning på kassaflödet och sätt olika delmål. Gör även olika kalkyler utifrån det värsta scenariot, ett normalt scenario och ett riktigt bra scenario. Beräkna hur mycket företaget behöver i intäkter för att täcka alla kostnader. Tänk även igenom hur mycket du vill investera. Om du själv kan investera i ditt nystartade bolag ökar ditt personliga kreditbetyg.
- Ta hjälp av en rådgivare. Prata igenom din privatekonomi med en rådgivare och ta hjälp för att hitta en lämplig finansiering för ditt nystartade företag.
Kan man ta specifika starta eget-lån?
Ja, det finns möjlighet att ansöka om starta eget-lån eller uppstartslån om man behöver startkapital för att kunna köra igång verksamheten. De två vanligaste alternativen just för detta ändamål är vanligt banklån eller lån hos Almi.
- Banklån för att starta eget: Det finns speciella starta eget-lån som man kan ansöka om hos banken. När du ansöker om den typen av lån gör banken en bedömning av hur företagets framtidsmöjligheter ser ut. Banken kan även kräva att du lämnar någon form av säkerhet, som till exempel en fastighet eller en personlig borgen.
- Starta eget-lån via Almi: Ett Almi-lån är tänkt att fungera som ett komplement till ett företagslån från banken, och kan hjälpa företaget att driva igenom sina idéer. Medan banken bedömer företagets ekonomiska förutsättningar, fokuserar Almi mer på personen som ansöker och själva affärsidén. Något som kan vara bra att ha i åtanke är dock att räntan på Almi-lån oftast är något högre än på ett lån hos banken.
Viktigt att tänka på innan man tar lån som nystartat företag
- Låna inte mer än vad företaget faktiskt behöver. Se över vad företaget behöver för att utveckla verksamheten och räkna på vad det kan kosta. Låna inte mer pengar än vad som behövs eftersom det ger en onödigt stor skuld att betala av.
- Räkna på lånets totalkostnad. När du ska räkna på kostnaderna för företagslånet och hur de kommer att påverka företagets budget ska du titta på totalkostnaden och inte bara själva räntekostnaden. Ett lån kan ha låg ränta, men ändå bli dyrt på grund av andra höga avgifter. Avgifter som kan tillkomma är till exempel start-, avi- och uppläggningsavgifter.
- Ta höjd för oförutsedda händelser. När du sätter en plan för återbetalningen av lånet (för det bör du alltid göra) är det viktigt att du tar höjd för oväntade händelser. Till exempel om du skulle bli sjuk eller råka ut för något annat som gör att du inte kan fortsätta att arbeta med din verksamhet.
- Välj företagslån utifrån din verksamhet. Om du vill ha en långsiktig finansieringslösning är ett företagslån med längre återbetalningstid mer fördelaktigt, medan lån med relativt kort löptid passar bättre om din verksamhet är säsongsanpassad.
- Jämför erbjudanden från flera långivare. För att hitta företagslånet som matchar ditt företags förutsättningar och önskemål är det viktigt att titta på erbjudanden från flera olika långivare. I tabellen högst upp på sidan ser du vilka långivare och låneförmedlare som erbjuder företagslån, deras respektive maxbelopp och grundläggande villkor. När du hittar någon som verkar intressant klickar du bara på Ansök nu så kommer du direkt till långivarens eller låneförmedlarens hemsida.
Kan nystartade företag få lån utan UC?
Ja, det finns flera långivare som erbjuder företagslån till nystartade företag och använder ett annat kreditupplysningsföretag än UC. Creditsafe är vanligast just i detta segment av lånemarknaden, men Dun & Bradstreet förekommer också.
Viktigt att komma ihåg är att ”lån utan UC” inte betyder att det inte görs någon kreditupplysning alls, utan bara att långivaren går via ett annat kreditupplysningsföretag. Långivare måste enligt lag säkerställa att personen eller företaget som ansöker om lån har tillräckligt goda ekonomiska förutsättningar för att betala av lånet inom en viss tid, och den bedömningen grundar sig till stor del på informationen de får från kreditupplysningen.
Långivare som erbjuder företagslån utan UC till nystartade företag
Långivare | Maxbelopp | Ränta |
---|---|---|
Froda | 15 milj. kr | Individuell |
Andra finansieringsalternativ för nystartade företag
Ett traditionellt företagslån är inte den enda lösningen för ett nystartat företag som behöver extra pengar för att komma igång med verksamheten. Det finns flera olika alternativ, och du behöver egentligen inte bara välja ett av dem. Ibland kan det faktiskt vara bättre att kombinera olika finansieringsalternativ för att få verksamheten att växa.
Nystartade företag kan finansiera verksamheten genom
- Statligt finansieringsstöd. Det finns statliga institutioner som hjälper företag genom att erbjuda verksamhetsstöd, stipendier eller lån. De kan även hjälpa dig genom att erbjuda dig säkerhet för lånet när du ansöker om ett företagslån hos en bank. Men ansökningsprocessen för statligt stöd kan ta väldigt mycket tid, och dessutom finns det begränsningar för vilka som kan få statligt stöd.
- Crowdfunding. Privatpersoner kan ställa upp och låna ut pengar till ditt företag genom en digital plattform. I gengäld kan de få en del av företaget. Fördelen med den här lösningen är att du kan få kontakt med flera potentiella investerare. Nackdelen är att det kan medföra en hel del administration om det är flera små investerare.
- Professionella investerare. Riskkapitalister kan erbjuda kapital till ditt nystartade företag i utbyte mot att de blir delägare. Att ta hjälp av professionella investerare kan hjälpa företaget att växa samtidigt som du får tillgång till deras nätverk och resurser. Men professionella investerare kräver ofta större avkastning och inflytande i ditt nystartade företag än vad du kanske hade tänkt lämna ifrån dig från början.
- Factoring. Att sälja eller belåna fakturor kallas factoring, vilket är ett sätt för nystartade företag att få loss likvida medel lite snabbare. Det är inte ovanligt att företag har 30 dagar till förfallodatum på sina fakturor, och genom att sälja eller belåna fakturor kan du få loss pengar som du kan använda direkt till nästa projekt.
En alternativ lösning för att få pengar till ett nystartat företag är att låna pengar av någon i din närhet, till exempel en familjemedlem eller nära vän. Men här gäller det att tänka igenom beslutet noggrant. Ett sådant lån kan vara mycket känsligt och riskerar att påverka din relation med personen i fråga om någon av er inte lyckas hålla det ni har kommit överens om. Väljer du att låna från en närstående bör ni därför upprätta ett kontrakt med tydliga riktlinjer om vad som gäller.
Källor
- Bolagsverket. https://bolagsverket.se/
Vanliga frågor om företagslån till nystartade företag
Ja, i de flesta fall kräver långivare någon form av säkerhet för att bevilja företagslån till ett nystartat företag. En säkerhet kan dock också vara personlig borgen.
Ja, nystartade företag kan få lån trots betalningsanmärkningar, men det kommer troligtvis bli lite svårare. Om du driver enskild firma eller handelsbolag och själv har betalningsanmärkningar är chanserna att få företagslån sämre än om du har ett aktiebolag. I det senare fallet är företagsägarens ekonomi nämligen separerad från företagets, medan ägare av en enskild firma eller ett handelsbolag har personligt ansvar för företagets ekonomi.
Ja, som nystartat företag får man ofta en något högre ränta på lånet, men det beror å andra sidan på långivarens riskbedömning av företaget. Ju lägre risk ni utgör för långivaren desto lägre ränta har ni chans att få, och tvärtom.
Ja, i många fall är det faktiskt lättare för nystartade företag att få mindre lån som företagskredit hos någon av de mindre nischbankerna, än ett traditionellt företagslån hos en större bank. Men allt handlar om hur väl företagets ekonomiska förutsättningar motsvarar långivarens krav.