Hur vi recenserar långivare som erbjuder företagslån

På Företagslån.com har vi recenserat och satt betyg på långivarna inom olika områden som resulterat i ett slutbetyg. Eftersom långivarna på arbetar på olika sätt och även erbjuder andra tjänster än rena företagslån har vi tittat på vilken typ av tjänster de erbjuder och om de kan ge dig som företagare ett mervärde. 

För att kunna betygsätta långivarna rättvist har vi tagit fram ett eget poängsystem i de olika områdena. Varje fråga genererar poäng mellan 1 och 5 där 5 är bäst.

Vi har tittat på fem olika områden som kan påverka ditt val av långivare.

Vilka finanseringstjänster erbjuder långivaren förutom företagslån?

Flera av långivarna erbjuder andra tjänster som factoring, fakturabelåning eller köp av fakturor.

Kostnaden för ett företagslån kan bli väldigt hög, så ibland kan det vara bättre att använda andra tjänster för att frigöra kapital än att ta ett företagslån. Ibland kan det uppstå glapp mellan intäkter och kostnader och då kanske det är bättre att använda ett factoringbolag i stället för att ta ett rent företagslån.

Långivare som erbjuder flera olika tjänster förutom rena företagslån har fått högre betyg än de långivare som bara erbjuder rena företagslån.

Hur stort företagslån erbjuder långivaren?

Hur mycket du behöver låna är avgörande för vilken långivare du väljer. Det är inte alla långivare som erbjuder företagslån över 1 miljon kronor. Flera mindre långivare erbjuder bara lån upp till 300 000 kronor. Långivare som erbjuder ett högre belopp har fått ett högre betyg än långivare som erbjuder lägre belopp.

Vad kostar ett företagslån?

Kostnaden för ett företagslån kan variera väldigt mycket mellan olika långivare. Hur mycket ett företagslån kostar i slutändan beror både på hur stort företagslånet är samt räntan och villkoren för lånet. Det finns långivare som erbjuder helt räntefria lån, men då får man räkna med en högre fast kostnad för lånet.

Det är viktigt att inte stirra sig blind på låga räntor utan att se till hela kostnaden för företagslånet. När vi har satt betyg på kostnaden för företagslånet har vi tittat på räntan och vilka andra avgifter som kan tillkomma. Eftersom räntan oftast sätts individuellt har vi utgått ifrån långivarens räntespann. 

Hur lång tid tar det innan man får svar?

Svarstiden kanske inte är det allra viktigaste när du ska ta ett företagslån, speciellt inte om det handlar om större investeringar. Men för en företagare som snabbt behöver pengar för att byta ut maskiner eller andra verktyg som är viktiga för att kunna fortsätta att bedriva sin verksamhet kan svarstiden vara avgörande.

Vanligtvis ligger svarstiden mellan en till tre dagar hos de flesta nischade långivare. Men hos de traditionella bankerna kan svarstiden vara mycket längre. Långivare som har en kortare svarstid har fått ett högre betyg än långivare med längre svarstid.

Hur lång återbetalningstid är det?

Återbetalningstiden kan variera väldigt mycket mellan olika långivare. Om du tar ett större lån kan det vara en fördel att få en längre återbetalningstid för att få en mindre månadskostnad. Samtidigt kan lånet bli lite dyrare. Generellt har långivare som har en längre återbetalningstid fått ett högre betyg än långivare som erbjuder kortare återbetalningstid.