Factoring är en fakturakredit som innebär att ett företag kan sälja eller belåna sina fakturor hos ett factoringbolag. Det betyder att företaget får tillgång till kontanta medel utan att ta ett företagslån. Factoring har blivit allt vanligare både bland små och stora företag, men det är framför allt vanligt i branscher som har långa kredittider.
Vad är factoring?
Factoring innebär att företaget säljer eller belånar sina obetalda kundfakturor hos ett finansbolag, en bank eller hos ett factoringbolag. När företaget säljer sina fakturor får de betalt direkt.
Genom att sälja sina fakturor slipper företaget vänta på att få betalt av kunden. Factoring är alltså ett sätt att få tillgång till kapital utan att företaget behöver ansöka om ett företagslån.
Factoring fungerar ungefär som ett banklån där man använder fakturorna som säkerhet för pengarna som företaget får tillgång till. De finansbolag som köper fakturor kan även kallas för factoringbolag.
Eftersom factoring inte är ett rent företagslån påverkar det inte företagets kreditvärdighet. Företaget kan välja hur många fakturor de vill sälja.
Hur fungerar det att sälja fakturor till ett factoringbolag?
Att sälja fakturor är inte speciellt svårt. Du kan sälja hur många fakturor du vill så länge de inte redan har skickats ut till kunden.
Att sälja en eller flera fakturor innebär att företaget säljer obetalda kundfakturor till ett factoringbolag. När fakturan köps av factoringbolaget tar factoringbolaget ut en viss avgift för tjänsten. Avgiften brukar vara en viss procentdel av fakturabeloppet. Därefter betalas resterande belopp ut direkt till företagets företagskonto.
Tänk på! Det är viktigt att hålla koll på om det factoringbolaget som företaget säljer sina fakturor till använder sig av regressrätt eller inte.
För varje faktura som företaget säljer får de betala en viss procentsats på beloppet. Det finns olika typer av factoringtjänster och de kostar olika beroende på hur hög risk factoringbolaget tar genom att köpa fakturan.
Factoringbolagens vanligaste tjänster
Fakturaköp
Fakturaköp betyder att företaget säljer eller överlåter en eller flera fakturor till ett factoringbolag för att få tillgång till kapital. När företaget säljer sina fakturor betalar factoringbolaget ut beloppet minus avgifter direkt till företagets konto. Factoring har blivit ett enkelt och populärt sätt för företag att snabbt få in sina kundfordringar.
Fakturabelåning
Fakturabelåning betyder att företaget intecknar sina fakturor hos ett factoringföretag. Fakturabelåning är ett lån där fakturorna fungerar som säkerhet för lånet. Den stora skillnaden mellan fakturabelåning och fakturaköp är att företaget fortsätter att äga de belånade fakturorna och behåller kundrelationen. Företaget överlåter alltså inte hela processen till factoringbolaget.
Factoring med regress
Factoring med regress innebär att fakturan kan gå tillbaka till företaget. När företaget säljer fakturan till factoringbolaget tar factoringbolaget över alla rättigheter som är förknippade med fakturan. Hela beloppet på fakturan måste betalas av fakturakunden till factoringbolaget senast på förfallodagen.
Om fakturan har passerat förfallodatum och fortfarande inte har blivit betald efter ett visst antal dagar kan fakturan säljas tillbaka till företaget. Företaget måste då köpa tillbaka fakturan och betala tillbaka hela beloppet till factoringbolaget. Om företaget inte kan betala kan factoringbolaget driva inkasso både mot företaget och kunden.
Factoring utan regress
Factoring utan regress innebär att factoringbolaget tar över hela kreditrisken för fakturan. Factoring utan regress är bara möjligt vid fakturaköp. När företaget säljer fakturan utan regress tar factoringbolaget över alla rättigheter och skyldigheter som förknippas med kundfakturan.
Eftersom factoring utan regress ställer högre krav på kundens kreditvärdighet görs det alltid en bedömning av kundens återbetalningsförmåga. Kundens kreditvärdighet avgör hur mycket företaget får betalt för fakturan. Om kunden inte betalar får factoringbolaget sköta hela processen.
Så här går det till när du anlitar ett factoringbolag
- Jämför factoringbolag. Avgifter, utbetalningstid och kundbemötande varierar mellan de olika factoringbolagen. Du bör därför jämföra olika factoringbolag innan du tecknar avtal. Tänk på att det billigaste alternativet kanske inte alltid är det bästa. Välj ett factoringbolag som är kundvänliga och sköter relationen till din kund på ett professionellt sätt.
- Teckna avtal. När du har hittat ett factoringbolag som du tycker känns bra är det dags att skriva avtal. I avtalet regleras alla villkor, kostnaden, vilket är en procentsats av det totala fakturabeloppet, och andra avgifter som kan tillkomma. Var noga med att kolla igenom avtalet och om det är factoring med eller utan regress.
- Skicka in dina fakturor. När avtalet är undertecknat kan du skicka in de originalfakturor som du vill att factoringbolaget tar över. Du kan skicka det via post, e-post eller ladda upp det online i deras system.
- Utbetalning. När factoringbolaget har skickat fakturan till kunden betalar de ut pengarna till ditt företagskonto. Utbetalningen kan ta alltifrån en till ett par dagar beroende på vilket factoringbolag du använder. Och ibland betalas pengarna ut direkt.
Vad kostar factoring?
Priserna för factoring varierar rejält och det är stor skillnad mellan olika aktörer. Det vanligaste är att det kostar mellan 2 och 5 procent av fakturabeloppet.
Förutom att factoringbolagen använder individuell prissättning påverkas priset även av om det handlar om factoring med eller utan regress. Vissa factoringbolag lägger även på andra avgifter som fakturaavgift, uppläggningsavgift, hanteringsavgift och portoavgift.
Vad ska jag tänka på när jag väljer factoringbolag?
Det finns flera saker du bör tänka på innan du skriver avtal med ett factoringbolag. Factoringbolagen arbetar på väldigt olika sätt och har olika villkor. Även om de erbjuder samma tjänster finns det vissa factoringbolag som är bättre på snabba utbetalningar medan andra factoringbolag kanske är bättre på att vårda företagets kundrelationer. Därför är det bra att du går igenom vad som är viktigt för dig och jämför olika factoringbolag.
Innan du tecknar avtal med ett factoringbolag bör du ta reda på
- Pengarna betalas ut. Utbetalningstiden är väldigt olika mellan olika factoringbolag. Om du behöver få tillgång till kapital snabbt bör du välja ett factoringbolag som betalar ut pengarna direkt när du har skickat över fakturan.
- Hur dina kundrelationer sköts. Se till att skapa en relation till factoringbolaget och var tydlig med att dina kundrelationer är viktiga. Det är viktigt att factoringbolaget hanterar dina kundrelationer professionellt.
- Vad det kostar. Ta reda på hur stor del av fakturan det kostar att anlita factoringbolaget. Procentsatsen varierar mellan olika factoringbolag. Det vanligaste är att procentsatsen ligger på mellan 2 och 5 procent.
När kan det vara bra att använda ett factoringbolag?
Det kan vara bra att använda ett factoringbolag när man behöver förbättra bolagets likviditet eller behöver få tillgång till kontanta medel.
Det är inte helt ovanligt att företag behöver ligga ute med stora summor pengar i olika projekt som pågår under en längre tid, till exempel i byggbranschen. Många leverantörer har en kredittid på 30 dagar. För att företaget ska kunna slutföra projektet måste de betala leverantörerna löpande tills projektet är klart och de kan ta betalt av sin kund.
Factoring kan till exempel användas för att
- Förbättra företagets likviditet
- Underlätta det administrativa arbetet
- Kunna betala löner till anställda eller påbörja nästa projekt
Fördelarna med factoring
Den främsta fördelen med att använda ett factoringbolag är att du frigör kapital och förbättrar företagets likviditet. Du får pengarna mycket snabbare än om du själv hade skickat fakturan till kund.
Det är inte helt ovanligt att man har 30 dagars kredittid till både kunder och leverantörer. Det är ganska vanligt att du som företagare måste betala leverantören först och inte kan fakturera kunden förrän projektet är klart. Med factoring kan du överbrygga det glapp som blir mellan leverantörsfakturorna och kundfakturorna.
Genom att du frigör kapital kan du även påbörja nya projekt snabbare. Du kan även vara mer flexibel mot dina kunder och erbjuda längre kredittider än vad konkurrenterna kan erbjuda.
Nackdelen med factoring
Nackdelen med att använda ett factoringbolag är att du inte får ut hela fakturabeloppet. Factoringbolaget tar vanligtvis ut en procentdel av fakturabeloppet. Om du säljer en faktura för 75 000 kronor och factoringbolaget tar ut en avgift motsvarande 4 procent av fakturabeloppet kostar det dig 3 000 kronor. I stället för att du får 75 000 kronor från kunden får du 72 000 kronor från factoringbolaget.
Om du säljer flera fakturor kan det bli ganska dyrt och du kan gå miste om många tusenlappar.