sidvy av en ung man som sitter med händerna i knät i en självkörande bilVeoner tar in över 6 miljarder kronor för att ta satsa ordentligt på att ta fram ny teknik till självkörande bilar. Foto: Andrey_Popov/Shutterstock.com

Företagsnyheter

Veoneer som är en av Sveriges hetaste techbolag inom självkörning och en avknoppning av Autoliv satsar ordentligt på att ta fram teknik för självkörande bilar. För att få fart på sina affärer väljer bolaget att plocka in över 6 miljarder kronor, rapporterar Breakit.

Veoneer som är en avknoppning av Autoliv grundades 2018. Veoneer har haft en tuff resa det senaste året efter bolagets börsnotering. Aktiekursen har rasat och bilsäkerhetsbolaget kraschade nästan på börsen. För att affärerna ska ta fart har bolaget nu plockat in över 6 miljarder kronor.

Veoneer satsar på ny teknik till självkörande bilar

Bolaget har tillverkat säkerhetsprodukter för bilar under Autoliv i över två decennier. Men under 2017 beslutades att Veoneer skulle stå på egna ben. I dag utvecklar Veoneer säkerhetssystem och tillverkar produkter för aktiv bilsäkerhet som till exempel radarenheter, kameror och mjukvaror för att utforma funktioner som automatisk bromsning, parkeringsassistans och andra saker som i dag börjar tillhöra standardutrustningen i moderna bilar.

Tips! Är du ute efter en ny företagsbil och behöver ta ett lån? På vår sida om företagslån till bil kan du jämföra lån från olika långivare och hitta bästa lånet för dig.

Bilindustrin genomgår just nu den största förvandlingen sedan starten av serieproducerade bilar för lite drygt 100 år sedan. Veoneer satsar nu ordentligt på att ta fram ny teknik som ska sitta i självkörande bilar. För att lyckas har Veoneer genom en nyemission tagit in 420 miljoner dollar av 24 miljoner stamaktier.

Tidigare aktietecknare erbjuds fördelaktig option

Priset per aktie låg på 17,50 dollar. Utöver det tog bolaget in 207 miljoner dollar genom konvertibler som förfaller 2024 och där räntan ligger på 4 procent. De 207 miljoner dollar som togs in är en utökning av de tidigare offentliggjorda 180 miljoner dollar. Detta då tidigare tecknare kunde utnyttja till sin övertilldelningsoption fullt ut genom att köpa ytterligare konvertibler som totalt var värda 27 miljoner dollar.

De som tidigare har tecknat stamaktier har erbjudits en option som innebär att de under 30 dagar kan köpa upp till 3,6 miljoner stamaktier till ett värde som sträcker sig upp till 63 miljoner dollar.