Så fungerar ett företagslån till bil

Det är vanligt att företag måste låna pengar för att köpa en ny lastbil, skåpbil eller andra fordon som används i verksamheten. Att ta ett lån för att köpa företagsbil fungerar på ungefär samma sätt som när du köper en bil privat. Skillnaden är att bilen då bara får användas inom företaget.

Många större fordon som används av bland annat transportföretag, byggföretag och logistikverksamheter är väldigt dyra och då kan det vara bra att ta ett företagslån för att bekosta köpet.

I jämförelsetabellen här ovan kan du enkelt jämföra företagslån och hitta det bästa lånet för din verksamhet.

Varför ska jag ta ett företagslån för att köpa bil?

Även om ditt företag har tillräckligt med pengar för att  investera i fordon kan det vara smart att ta ett företagslån för att inte binda upp kapital som företaget kan använda till annat.

Det är dessutom avdragsgillt att köpa bil till företaget. Det betyder att du även får göra avdrag för lånekostnaden.

Vanligaste företagslånen till bil

Det finns olika företagslån till bil, men de vanligaste är lån med säkerhet eller lån utan säkerhet. Det är dock inte alltid möjligt att använda bilen som säkerhet när du köper en företagsbil med ett företagslån. Ta reda på om du kan lämna bilen som säkerhet när du tar ett företagslån; det blir oftast mycket billigare.

Företagslån med säkerhet

När du tar ett företagslån till en bil med säkerhet lämnar du bilen som säkerhet för lånet. Om du inte kan betala skulden på bilen kan banken eller långivaren alltså sälja bilen för att få tillbaka pengarna som du har lånat. Ett företagslån med säkerhet har oftast lägre ränta än ett företagslån utan säkerhet.

Företagslån utan säkerhet

Ett företagslån utan säkerhet är precis som det låter; du behöver inte lämna någon säkerhet för lånet. Eftersom långivaren inte har någon säkerhet för lånet blir det oftast mycket dyrare att ta ett företagslån utan säkerhet. Räntan är vanligtvis högre på den typen av lån.

Hur ansöker jag om ett företagslån för att köpa bil?

Du ansöker enklast om ett företagslån för att köpa bil hos din företagsbank eller hos någon annan långivare. Det finns långivare som har speciella företagslån för bilköp. De flesta långivarna kräver att du köper bilen hos en auktoriserad återförsäljare.

En del långivare vill även att företaget betalar kontantinsatsen på bilen. Det betyder att du inte kan finansiera hela bilköpet med ett företagslån utan företaget måste kunna betala en viss del.

Hur stor kontantinsatsen är beror på vilken typ av fordon du ska köpa. Om det är en personbil ligger den vanligtvis på 20 procent. 

Kraven för att ansöka om ett företagslån för att köpa bil varierar beroende på vilken typ av företag du har. Det kan till exempel vara tuffare krav om du har en enskild firma än om du har ett aktiebolag.

Vanliga krav när man ansöker om företagslån

När du ansöker om ett företagslån finns det vissa krav som du behöver uppfylla. 

 • Företaget ska vara svenskregistrerat.
 • Företagsägaren bör bo i Sverige.
 • Du måste ha en svensk bank.
 • Du måste ha en personlig borgen eller annan form av säkerhet.

När du ansöker om ett företagslån finns det vissa saker som långivaren tittar extra på när de beviljar ett företagslån. De flesta långivarna har några generella riktlinjer som de följer.

Riktlinjer när långivaren beviljar företagslån 

 • En god återbetalningsförmåga. Långivaren gör alltid en bedömning av företagets återbetalningsförmåga. Det avgör hur stort lån du kan få. Även om du kan använda bilen som säkerhet vill långivaren försäkra sig om att du kommer att kunna betala tillbaka hela lånet.
 • Lånebeloppets storlek. Långivaren gör en bedömning om lånebeloppet är rimligt för att försäkra sig om att du inte lånar mer än vad bilen är värd. 
 • Bra kreditvärdighet och god ekonomi. När långivaren ska bevilja ett företagslån till bil tittar de på hela företagets ekonomi. För att försäkra sig om att företaget inte har några obetalda skulder eller några betalningsanmärkningar gör långivaren alltid en kreditupplysning. 
 • Bilen som säkerhet för lånet. När du tar ett företagslån för att köpa en bil kan du lämna bilen som säkerhet. Om du inte kan betala din skuld kan långivaren då tvångssälja bilen för att få tillbaka pengarna som du har lånat.

Så går en låneansökan till i några enkla steg

 1. Fyll i de uppgifter som efterfrågas i ansökan.
 2. Identifiera dig och företaget med BankID.
 3. Skicka in din ansökan.
 4. Långivaren återkommer med ett förslag.
 5. Om du godkänner förslaget skriver du under avtalet och skickar tillbaka det.
 6. Långivaren betalar ut pengarna till ditt företagskonto.

Tänk på! En del långivare erbjuder bara företagslån till bil om du lämnar bilen som säkerhet eller om du kan lämna en personlig borgen.  

Andra finansieringsmöjligheter för att köpa bil

Du behöver inte ta ett företagslån för att köpa bil. Det finns flera andra olika finansieringsmöjligheter som ibland kan vara mer fördelaktiga beroende på hur bilen ska användas.

Billeasing

Billeasing är ett förmånligt sätt för dig som behöver finansiera en eller flera bilar till företaget. Billeasing innebär att man hyr en eller flera bilar i stället för att äga dem själv.

Leasing av bilar eller andra fordon kan göras till hela värdet. Det betyder att företaget inte behöver bekosta något eller betala någon kontantinsats. Fordonet fungerar som säkerhet och ägs av leasingföretaget.

Om du använder dig av billeasing får du dessutom dra av halva momsen. Det gör att billeasing ofta är ett kostnadseffektivt alternativ, speciellt med dagens låga räntor.

Billeasing är ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att finansiera företagsbilen. Men om du använder bilarna till exempelvis taxitrafik, körkortsutbildning eller uthyrningsverksamhet kanske det är bättre att titta på en annan finansieringsform.

Finansiell leasing

Finansiell leasing är ett avbetalningsköp där företaget förbinder sig att betala det restvärde man från början kom överens om när avtalet har gått ut, oavsett bilens värde.

Den här typen av leasing innebär att företaget som hyr bilen får betala en fast månadskostnad till leasingbolaget men är ansvarig för bilen under hela leasingperioden. Företaget står alltså för försäkringar, reparationer, underhåll och drivmedel. 

Finansiell leasing innebär även att företaget binder upp sig att köpa bilen när leasingperioden har gått ut. 

Operationell leasing

Operationell leasing innebär att det är leasingbolaget som har fullt ansvar för bilen så länge den är uthyrd. Operationell leasing kallas även för fullservice-leasing, eftersom leasingbolaget står för underhåll, försäkring och andra kostnader som kan uppkomma. För företaget betyder det att de inte behöver betala något restvärde efter avtalstidens slut.

Avbetalning

Avbetalning är ett sätt att finansiera fordon där företaget står som ägare på fordonen och fungerar som säkerhet för långivaren.

Avbetalning fungerar ur redovisningssynpunkt precis som ett vanligt banklån. Det fungerar så att företaget lånar pengar för att köpa fordon. Företaget äger fordonen men långivaren har fordonen som säkerhet. Eftersom lånet bokförs som en tillgång kan företaget göra avskrivningar för att balansera resultatet företagets bokföring.

Avbetalning kan vara bra för dig som har ett handelsbolag eller en enskild firma som inte kan dra nytta av de fördelaktiga momsreglerna.

Ramavtal billeasing

Det finns långivare som har specialiserat sig på olika avtal för företag som behöver minst fem bilar. Ramavtal billeasing är ett bra finansieringsalternativ för företag som behöver fler bilar. I ramavtal kan det ingå både personbilar och lätta lastbilar som väger max 3 500 kg. Ramavtal omfattar bara bilar som är köpta av svenska auktoriserade återförsäljare eller svenska kreditmarknadsbolag.