Daniel Kjellén och Fredrik Hedberg, grundare till bankleverantören Tink, tar in ytterligare kapital i ny investeringsrunda. Foto: Press/Tink
Den svenska bankleverantören Tink tog in 920 miljoner kronor i början av året. Nu tar fintechbolaget in ytterligare 870 miljoner kronor i en ny investeringsrunda, rapporterar Di Digital.
Fintechbolaget Tink grundades 2012 av Fredrik Hedberg och Daniel Kjellén. Från början var Tink en renodlad privatekonomiapp, men i dag levererar Tink teknik till banker och andra finansiella aktörer på marknaden. I början av året tog bolaget in kapital på 920 miljoner kronor för att expandera geografiskt.
Bolagets värde stiger
Investeringsrundan i januari var en av de största rundorna i Sverige under 2020. Men nu meddelar bankleverantören att de har tagit in ytterligare 85 miljoner euro, vilket motsvarar cirka 870 miljoner kronor i nytt kapital. Den nya finansieringsrundan innebär även att värderingen av bolaget stiger till 680 miljoner euro, vilket motsvarar cirka 7 miljarder kronor.
Enligt Daniel Kjellén, vd och medgrundare, har Tink haft ett år av tillväxt trots utmaningarna under 2020. Tink har fortsatt att expandera i Europa under året från 2 500 till 3 400 banker, och dessutom tillhandahåller de tjänster till över 300 världsledande institutioner. Antalet anställda har ökat från 250 till 365 på deras 13 kontor i Europa.
Tidigare delägare leder investeringsrundan
De som leder investeringsrundan är den tidigare delägaren Dawn Capital, som är ett brittiskt riskkapitalbolag, och Eurazeo Growth, som är en ny investerare. De tidigare delägarna BNP Paribas och Paypal deltog också i investeringsrundan.
Under 2020 har man även sett att betalningar med open banking-lösningar har ökat och till nästa år tror Tink att det kommer ta fart ytterligare, främst i Storbritannien och därefter i övriga Europa.
Under förra året steg omsättningen till 115 miljoner kronor. Samtidigt gjorde bolaget en förlust på 193 miljoner kronor. Under 2019 gjorde bolaget även tre förvärv: svenska Instantor, spanska Eurobits och Brittiska Openwrks.
Tinks plattform är kopplad till 3 400 europeiska banker med sammanlagt 250 miljoner kunder i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Belgien, Frankrike, Italien, Nederländerna, Portugal, Spanien, Storbritannien, Tyskland och Österrike.