Ett par sitter i soffan med sin laptop och handlar på nätet.Den explosionsartade ökningen av köp från lågprisoperatörer som Temu och Shein oroar svenska e-handelsföretag. Foto: Jose Calsina/Shutterstock.com

Ekonomi

Enligt Svensk Handel ökade e-handelns omsättning med 11 procent förra året jämfört med år 2023. Man bör dock ha i åtanke att 2023 var ett exceptionellt dåligt år för e-handeln, och om man jämför med 2022 var det många varukategorier som minskade i omsättning. Ett orosmoln inför framtiden är att antalet köp från utländska företag som Temu och Shein ökar kraftigt, säger innovationschef Per Ljungberg till Di Digital.

Under 2024 handlade 71 procent av konsumenterna på nätet en genomsnittlig månad. Förra året var motsvarande andel 68 procent. Den genomsnittliga skattade köpesumman per månad och konsument steg också från 2 126 kronor till 2 248 kronor.

Glädjande och nödvändig utveckling

Enligt Per Ljungberg är återhämtningen som e-handeln har erfarit under 2024 inte bara glädjande utan också direkt nödvändig. Året före det, 2023, var ett mörkt år för många e-handelsföretag, och det är många företag som fortfarande återhämtar sig efter den svåra perioden.

Köp från utländska e-handelsföretag har ökat kraftigt

En stor del av tillväxten beror på att antalet köp från e-handelsföretag i andra länder har ökat kraftigt. Man uppskattar att omsättningen från den typen av köp ligger på runt 18 miljarder kronor, vilket är 50 procent mer än 2023. En förklaring till den utvecklingen är att allt fler handlar från lågprisaktörer som kinesiska Temu och Shein.

Enligt mätningar från Svensk Handel har var tionde svensk konsument mellan 18 och 89 år handlat från någon av de aktörerna en genomsnittlig månad. Det innebär att 800 000 konsumenter i Sverige har handlat från dessa varje månad.

Inte dåligt per definition att handla från utlandet

Per Ljungberg tycker att det är viktigt att poängtera att det inte är problematiskt i sig att handla från utlandet. Han säger att Svensk Handel alltid kommer att stå upp för den fria marknaden. Däremot är både små och stora e-handelsaktörer i Sverige och Europa oroliga för vilka konsekvenser detta kan få.

Svensk Handel tycker att det är välkommet att både regering och oppositionspartier säger ifrån och står upp för fri konkurrens, hållbarhet och produktsäkerhet. De hoppas på att parter från politik, näringsliv och civilsamhälle kan mötas oftare och se till att vi får en hållbar handel där konkurrensen sker på lika villkor.