Allt strängare restriktioner slår hårt mot restaurangbranschen. Foto: Andrey Arkusha / Shutterstock.com
Flera av Sveriges regioner har fått strängare rekommendationer för att minska smittspridningen av corona. De strängare rekommendationerna slår hårt mot restaurangbranschen som fruktar en andra våg av ekonomiska problem, skriver SvD Näringsliv.
För att hindra smittspridningen av corona har flera regioner i landet infört striktare rekommendationer. De nya rekommendationerna och råden är inte riktade direkt mot restaurangbranschen men man tror att det kommer att påverka branschen.
Skärpta restriktioner leder till färre restaurangbesök
Hotell- och restaurangförbundets ordförande, Malin Ackholt, säger till SvD Näringsliv att restaurangbranschen blir drabbad indirekt. De har haft egna restriktioner under en lång tid. Hon tror att folk kommer att bli mer försiktiga när det gäller att bo på hotell eller att gå ut på krogen.
Jonas Siljehammar, vd på branschorganisationen Vista, säger att man märkte av de nya rekommendationerna direkt. Enligt Jonas Siljehammar är den här tiden på året en period då det vanligtvis är en ganska hög verksamhet. Kunderna har reagerat direkt på de nya restriktionerna. Vista har fått väldigt många mejl och telefonsamtal från medlemmar som är förtvivlade över situationen.
Ljusnade för restaurangerna under sommaren
Restaurangbranschen hade en tuff vår, men under och efter sommaren såg man en liten ljusning. Men nu verkar det som att en tillbakagång är på ingång.
Enligt Jonas Siljehammar har situationen varit extrem och nu ökar smittspridningen och samtidigt de lokala restriktionerna vilket ger effekt direkt. Framför allt är det storstäderna som har blivit drabbade eftersom det är där flest restauranger finns. Det kraftigt minskade affärs- och turistresandet märks tydligt och har skapat en stor effekt.
Regeringen behöver lämna besked om fortsatt ekonomiskt stöd
Jonas Siljehammar säger till SvD Näringsliv att regeringen måste vakna nu. Det behövs att regeringen lämnar besked om att stöden förlängs snarast så att inte fler företag går i konkurs.
Även Malin Ackholt anser att branschen måste få fortsatt stöd för att den ska klara sig.
Till SvD Näringsliv säger Malin Ackholt att det är många livskraftiga företag som helt lamslås på grund av att man inte får mötas och umgås. Det kan skapa väldigt stora problem.
Restaurangbesök nämns inte i de nya rekommendationerna
I de nya lokala rekommendationerna nämns inte restaurangbesök specifikt eftersom de regleras i en speciell ordning och Folkhälsomyndigheten vill inte att det sker en dubbelreglering. Samtidigt ser man ingen större smittspridning på restauranger.
Enligt statsepidemiologen Anders Tegnell finns det inget som tyder på att smittspridningen sker mer i den typen av miljöer.