Miniatyrfigur drar en kartong på laptop.Stigande inköpspriser och trubbel med leveranstiderna har satt käppar i hjulet för många företag, och enligt Swedbanks inköpschefsindex planerar sju av tio att höja sina försäljningspriser. Flera företag ser även över sina leveranskedjor och vill gå tillbaka till en närmare handel. Foto: William Potter/Shutterstock.com

Ekonomi

Allt fler företag uppger att kostnaderna för inköpta varor påverkar verksamheten negativt, och det är nu rekordmånga som vill höja sina försäljningspriser för att väga upp. SvD Näringsliv/TT har pratat med Jörgen Kennemar, analytiker på Swedbank, som menar att detta i sin tur har orsakat oro för högre inflation.

Enligt Swedbanks inköpschefsindex är det i dag sju av tio företag som uppger att verksamheten blivit lidande på grund av stigande inköpspriser och problem med leveranstider. Det är även sju av tio företag som nu planerar att höja sina försäljningspriser för att få ekonomin att gå ihop. Swedbank menar att de aldrig tidigare har sett så många rapporter om skenande priser på så kallade insatsvaror, som till exempel stål, plast och gummi.

Flera tecken på fortsatta prisökningar

Effekten av detta är i regel högre inflation, men precis som SvD Näringsliv påpekar har omfattningen hittills varit måttlig. Flertalet experter spår en fortsatt tillfällig uppgång även om det nu finns flera tecken på en mer långvarig prisökning.

Enligt Swedbanks analytiker Jörgen Kennemar finns det dock faktorer som talar emot en långvarig uppgång, till exempel en fortsatt hård konkurrens hos konsumenterna. Kennemar menar att det är företagen som ska försöka hantera de stigande priserna som får betala, vilket innebär att de måste effektivisera verksamheten.

Kraftig tillväxt ställer högre krav på transportkapaciteten

Näringslivet drabbades hårt av coronapandemins utbrott under våren 2020, men så här över ett år senare har världsekonomin kommit på fötter igen. Och det med råge. Den enorma tillväxten har dock satt press på leverantörskedjorna, och transportkapaciteten har haft svårt att hänga med i det höga tempot.

Många företag funderar på att gå tillbaka till närmare handel

Många företag funderade redan innan pandemin på att gå tillbaka till en närmare handel för att säkra produktionen, och i och med de ökande fraktpriserna, och allt tuffare miljömål, har frågan blivit mer aktuell än någonsin. Detta skulle dock också kunna innebära stigande priser.

– Så kan det bli, å andra sidan har fraktpriserna skjutit i höjden, säger Jörgen Kennemar till TT.