Tre festklänningar hänger på klädställning i ljust rum.Att hyra kläder till bröllop och andra festliga tillfällen har länge varit vanligt. Men klädhyresföretag som satsar på annan typ av uthyrning har det kämpigt. Foto: Pixel-Shot/Shutterstock.com

Företagsnyheter

Flera svenska företag som sysslar med kläduthyrning har till slut fått kasta in handduken, rapporterar SvD Näringsliv. En av dem är Routine, som ansökte om konkurs strax före årsskiftet. Men företagets grundare ser ändå en framtid för affärsmodellen, och det gör även flera forskare.

Det finns ett intresse bland konsumenter att hyra kläder i stället för att köpa. Enligt Routines grundare, Alex Popovski och Fanny Höglund, har utmaningarna varit att få in kapital och att samarbeta med klädföretagen.

Under hösten försökte de ta in nytt kapital, men det fanns inget starkt intresse hos investerare. Popovski menar att de kan ha skrämts av att andra liknande bolag hade gått i konkurs tidigare.

Modebranschen är förändringsobenägen

Alexander Popovski säger att det har varit utmanande att få till samarbeten med modeföretagen. Det krävdes mycket dialog för att de skulle gå med på det. Trots att det fanns potential att tjäna mer på uthyrning än att sälja i butik ville varumärkena helst göra som de alltid har gjort, enligt Popovski.

Affärsmodellen fungerar bättre i USA

I USA fungerar hyresmodellen överlag bättre. Vad det beror på är svårt att säga, enligt Malin Wennberg, som forskar om marknaden för hållbart mode på Stockholms universitet. Det är svårt att jämföra marknaderna eftersom det är så stora skillnader. Men en anledning kan vara att den amerikanska marknaden helt enkelt är större med fler potentiella kunder.

En annan utmaning för hyrföretagen är att det finns en skillnad mellan konsumentens attityd och beteende. Många kunder säger att de vill agera mer hållbart, men när det kommer till kritan gör de faktiskt inte det.

Malin Wennberg menar att priset är viktigt för konsumenten. Därför kanske man hellre köper kläder från fast fashion-företag snarare än att hyra kläder.

Framtiden ser trots allt ljus ut för hyrföretagen

Men både Malin Wennberg och Routines grundare tror ändå att det finns en framtid för hyresmodellen. Malin Wennberg konstaterar att det behövs nya sätt att konsumera, och hon tror att det kommer bli mer normaliserat att hyra kläder till slut.

Vissa varumärken hyr ut sina egna varor, till exempel det svenska outdoor-varumärket Houdini. Detta kan bli allt vanliga i framtiden. Och det har länge varit vanligt att hyra kläder för bröllop och andra finare evenemang.

– Jag är helt övertygad om att detta kommer uppstå på något sätt. Kunderna vill verkligen ha det, säger Alexander Popovski om kläduthyrning.