Människor på julpyntad shoppinggata i StockholmLågkonjunkturen är ett faktum för handeln, som inte fick det uppsving de hoppades på under julen. Foto: Joe Dejvice/Shutterstock.com

Ekonomi

Detaljhandeln hoppades på att julen skulle bli ett uppsving, men så blev det inte. I stället minskade försäljningen rejält under december månad, och Sofia Larsen, vd för Svensk Handel, konstaterar för SvD Näringsliv att lågkonjunkturen verkligen är här.

Åtta procent. Så mycket sjönk försäljningen med i december jämfört med samma månad föregående år. Branschen hoppades förstås på att julen skulle kunna rädda upp dem. Samtidigt säger Sofia Larsen att de inte är förvånade.

Svenskarna höll hårt i sina plånböcker under julen, och handeln kommer att få det kämpigt nu.

Längre reaperiod efter jul

Eftersom handeln inte fick det uppsving som de brukar få under julen blev också reaperioden efteråt längre än vanligt. Många varor blev kvar på lagren, och de ville man förstås bli av med.

– Handeln säljer färre varor till lägre marginaler, samtidigt som kostnaderna ökar. Det är en kompott av omständigheter som pressar från olika håll, säger Sofia Larsen.

Handeln är en av de första som påverkas av lågkonjunkturer

Föga förvånande är handeln den bransch som först märker av lågkonjunkturer enligt Sofia Larsen. I andra branscher väntar man fortfarande på konsekvenserna, men i butikerna är de redan här.

Larsen känner oro över detta eftersom det är väldigt många som jobbar inom handeln. Runt 600 000 personer, för att vara exakt. Och varslen har redan ökat.

Skiljer sig mellan olika branscher

Även om nedgången syns i ett brett spektra av branscher så finns det vissa skillnader. Sällanköpshandeln har en av de större minskningarna enligt SCB, med en minskning på 10,5 procent. För dagligvaruhandeln har nedgången inte varit lika stor, endast 5 procent.

Den minskade försäljningen kan ge konsekvenser i form av konkurser. Sofia Larsen menar att handlare är ett tufft släkte, men man ser nu att företag som annars är livskraftiga inte klarar sig.