Förfärad kvinna framför dator med kreditkort.Finansinspektionen har sett en ökning av investeringsbedrägerier under det tredje kvartalet av 2021. Bitcoin är en vanlig lockmetod och FI berättar hur du ser igenom ett bedrägeri. Foto: EugeneEdge/Shutterstock

Tips & Råd

Finansinspektionen skriver att investeringsbedrägerier har synts mycket under det tredje kvartalet 2021. Varje år drabbas flera tusen svenskar av investeringsbedrägerier och Finansinspektionen uppmanar nu konsumenter att vara försiktiga och uppmärksamma.

Många investeringsbedrägerier under årets tredje kvartal har fått Finansinspektionen att gå ut med en varning till alla konsumenter.

Bitcoin som lockbete

Ett av de vanligaste lockbeten som bedragare använt sig av det här kvartalet är kryptovalutan bitcoin. Det är ett förhållandevis nytt tillvägagångssätt som vuxit snabbt. Tidigare var det vanligt att locka med lotterivinster och arv men Finansinspektionen berättar nu att bitcoin blir vanligare och vanligare som lockbete.

Ofta handlar det om att bedragaren lockar med placeringar i bitcoin som ska ha skett utan att offret vet om det. Många blir lurade tack vare bitcoins populära status.

– Eftersom bitcoin är mycket omtalat och har stigit kraftigt i värde de senaste åren är det en tacksam investering att locka med, skriver Finansinspektionen.

Precis som det brukar vara med den här typen av bedrägerier lurar bedragarna offret genom att exempelvis påstå att placeringen nu ökat mycket i värde – och att personen kan få ut pengarna mot en avgift.

Finansinspektionens bästa tips

För att undvika bedrägerier av den här typen finns det flera saker du kan göra själv och som du kan tänka på.

Finansinspektionens bästa tips för att se igenom bedrägeriförsök:

  • Har företaget tillstånd från Finansinspektionen? Om ett företag har tillåtelse att göra affärer i Sverige finns de med i Företagsregistret.
  • Endast bedragare uppmanar dig att logga in på din bank med BankID.
  • Tillåt inga fjärranslutningar till din dator!
  • Håll ett öga på Finansinspektionens varningslista, där företag utan tillstånd listas. Många har dessutom varit inblandade i bedrägerier sedan tidigare.

Några fler saker att tänka på är att alltid vara skeptisk till mejl som på ett eller annat sätt erbjuder dig investeringar på mejl, sociala medier och telefon.

– Om ett erbjudande låter för bra för att vara sant, då är det nog så, skriver Finansinspektionen.