Stella Snickar och Olle Lundin från Froda sitter i en soffa och skrattar.Frodas tjänst Froda Embedded har gjort det enkelt för bolaget att ta sig in på nya marknader. Foto: Pressbild/Froda

Banknyheter

Efter att ha expanderat till Danmark, Norge, Finland och Storbritannien går Froda nu in på ytterligare en ny marknad: Tyskland. Det gör de i samarbete med den tyska banken Kontist, som är en del av Ageras Group. Det här är alltså den sjätte marknaden som Froda etablerar sig på.

Froda erbjuder företagslån från 10 000 till 15 miljoner kronor till små och medelstora företag (SMEs). Det finns 25 miljoner SMEs i Sverige och Tyskland är Europas största ekonomi, med 18,5 miljoner människor som jobbar inom små och medelstora företag.

– Tyskland är Europas största ekonomi och en företagstät marknad. Vår vision har alltid varit att tillgängliggöra finansiering för alla små och medelstora företag, något vi specialiserat oss på i åtta år, säger Frodas medgrundare och vd Olle Lundin.

Tjänsten Froda Embedded ska göra företagsfinansiering enklare

Trots att det finns så många SMEs i Europa är bristen på tillgång till finansiering ett av de största hindren för mindre bolag som vill växa, skriver Froda i ett pressmeddelande. År 2021 lanserade Froda därför plattformen Froda Embedded. Tjänsten ska göra det enklare för banker och företag att jobba med företagsfinansiering.

Med hjälp av Froda Embedded kan företag och banker integrera Frodas plattform i sin egen produkt. Det gör det lättare att erbjuda finansiering till kunderna.

Det är också ett smart sätt av Froda att gå in på nya marknader, eftersom de själva inte behöver etablera sig på marknaden. I stället samarbetar de med befintliga aktörer.

Utlåning via Froda Embedded har tredubblats

Froda lanserade lösningen Embedded år 2021, och under det senaste året har antalet kunder och utlåningen via plattformen tredubblats. Det har varit en stor bidragande faktor till att Frodas tillväxt har varit nära hundra procent och att den internationella låneportföljen har ökat med 800 procent.

Froda Embedded möjliggör snabb utbetalning

Stella Snickare, som är chef för Froda Embedded, säger att med deras lösning kan lånet betalas ut automatiskt via företagskortet. I stället för att få vänta flera dagar på lånet kan man få tillgång till pengarna inom några sekunder.

Hon menar att det kan vara avgörande för en entreprenör om en möjlighet dyker upp. Kanske är det särskilt viktigt i de tuffa tider som vi har nu.