Affärskvinna balanserar högar med pengar med sitt fingerRiskkapitalbolagen vill arbeta för bättre jämställdhet i branschen, men menar att förändringar kan ta lång tid. Foto: Andrey_Popov/Shutterstock.com

Företagslån

Av de 13,6 miljarder kronor som investerades i techbolag förra året, gick bara 1 procent av pengarna till bolag grundade av kvinnor. Det skriver Di Digital om i sin undersökning om könsbalansen i svenskt riskkapital.

För tredje året i rad har Di Digital granskat hur investeringsbelopp har fördelats mellan techbolag, sett utifrån könsfördelningen hos bolagens grundare.

Sett till mängden pengar är det bara 1 procent av de 13,6 miljoner som investerades som har gått till kvinnligt grundade bolag. Trots den låga andelen är det faktiskt en liten höjning från året innan. Så mycket som 84 procent av pengarna gick till bolag grundade av män, och 15 procent till blandade grundarteam.

Ett av tre företag startas av kvinnor

Statistik från myndigheten Tillväxtanalys visar att ett av tre företag i Sverige startas av kvinnliga entreprenörer. Den siffran har varit ungefär densamma under tiotals år, enligt statistiken. Inom området information och kommunikation, dit techbranschen räknas i statistiken, är omkring en femtedel av egenföretagarna kvinnor.

Investeringsbolag arbetar med jämställdhetsfrågan

Några av de största riskkapitalbolagen kommenterar siffrorna i undersökningen till Di Digital. Carl Fritjofsson på Creandum menar att de arbetar för större mångfald både i investeringar och internt i bolaget, men att förändringar tar tid att få igenom.

Chalmers Ventures har i hög grad satsat på bolag med mixade grundarteam. Ungefär en tredjedel av deras investeringar under 2018 gick till bolag grundade av både kvinnor och män. Däremot har de bara investerat i ett kvinnligt grundat bolag.

– Sedan förra året har vi bland annat antagit en jämställdhetsstrategi och när det gäller teamens sammansättning tror vi på att man når störst framgång med mixade team. Vårt mål är att den siffran ska bli 100 procent, kommenterar vd:n Linnéa Lindau till Di Digital.

Kvinnor söker ofta lägre investeringsbelopp än män

Marta Sjögren från riskkapitalbolaget Northzone säger att hon ser en utveckling där allt fler kvinnor startar bolag i techbranscherna, som hittills domineras stort av män. Idag är ungefär en femtedel av de entreprenörer hon träffar kvinnor, medan det för tio år sedan knappt var några alls.

Siffrorna i granskningen förvånar henne, men hon håller med om att förändringar kan ta tid. I möten med kvinnliga företagare uppmuntrar hon dem att söka större investeringsbelopp.

– Män pratar ofta om tvåsiffriga miljonbelopp i såddinvesteringsfasen, medan kvinnor knappt söker hälften eller en ens tredjedel i samma fas, säger Marta Sjögren.