Googles monopolställning har fått flera företag att se rött. Nu vill e-handlarna att EU-kommissionen sätter ner foten för en mer rättvis konkurrens. Foto: PK Studio/Shutterstock.com

Företagsnyheter

165 e-handelsaktörer protesterar mot Googles monopolställning på marknaden. I ett öppet brev till EU-kommissionen anklagar de Google för att främja sin egen e-handel, skriver SvD Näringsliv.

Googles monopolställning har fått 165 e-handelsaktörer att se rött. Peter Greberg, vd på prisjämförelsesajten Prisjakt, är ett av bolagen som har skrivit under brevet till EU-kommissionen. Bolagen anser att Google utnyttjar sin monopolställning.

EU-kommissionen har förbjudit Google att lyfta fram sin egen e-handel

Peter Greberg skriver i ett pressmeddelande: ”Vill vi leva i en värld där ett enda företag dikterar alla villkor och gör vad de vill? Det är tyvärr i den riktningen vi går. Google utnyttjar sin dominans och hämmar all typ av konkurrens världen över”.

I brevet till EU-kommissionen anklagar de 165 bolagen Google för att lyfta fram och stötta sin egen e-handel trots att EU tidigare har förbjudit Google att göra det. Sedan EU-kommissionen tog sitt beslut 2017 har de inte vidtagit några åtgärder alls, enligt Peter Greberg. Det är dags att EU-kommissionen fullföljer sin dom och gör det möjligt för en mer rättvis konkurrens.

Protesten skickad till EU-kommissionären Margrethe Vestager

Det är flera stora bolag som har skrivit under protesten som har skickats till EU-kommissionären Margrethe Vestager som är ansvarig för digitala frågor i EU-kommissionen. Förutom Prisjakt har även Schibstedt-ägda Pricerunner skrivit under protesten.

Andra bolag som också har skrivit under protesten är bland annat resebokningssajterna Expedia, Kayak och Momondo, restaurangreseravationssajten Opentable och flera andra jobbannonssajter. Även den svenska intresseorganisationen Sveriges tidskrifter har skrivit under protesten.

Googles sökmotor har en dominerande position när det gäller sökningar online och det är många konsumenter som hittar till e-handlare online genom att använda Googles sökmotor.

Google bestämmer vad som ska synas först genom sina oneboxes

Till skillnad från sökresultaten som sorteras efter en algoritm kan Google bestämma vad som ska promotas genom sina så kallade ”oneboxes” som hamnar högst upp i listan när man anger ett sökord. För att hamna i en ”onebox” kan bolag och e-handlare betala för att ligga där, vilket är en stor och viktig inkomstkälla för Google.

För ett par veckor sedan presenterade Google sin senaste kvartalsrapport som visade att bolaget gjorde en vinst på runt 101 miljarder kronor. Det är en ökning på 60 procent per år och som till stor del består av bland annat annonsering. När det gäller annonser online är Google tillsammans med Facebook den dominerande aktören.