Tom spargris ligger på sidan och alla pengar har ramlat ur.Den höga inflationen är en av de bidragande faktorerna till Corpias konkursansökan. Foto: Kaspars Grinvalds/Shutterstock.com

Banknyheter

Corpia var från början en låneförmedlare, men ställde sedan om för att ge ut egna lån till företagare. De har dock inte lyckats få verksamheten att flyga, och nu har de blivit tvungna att ansöka om konkurs. Det rapporterar Breakit.

Bolaget har funnits sedan 2012, och omställningen till att erbjuda egna lån skedde 2019. Då hade Corpia en obligation på 150 miljoner kronor från investerare som Grenspecialisten, Case Kapitalförvaltning och Norron Asset Management.

Ville utmana branschen

Tanken var att Corpia skulle utmana befintliga långivare i branschen, till exempel Qred och Froda. År 2020 tog bolaget in 100 miljoner kronor i kapital. Dessa pengar planerade man dock inte att använda till utlåning utan för att utveckla företaget. Därefter tog man in ytterligare en halv miljard för att kunna låna ut upp till 10 miljoner kronor.

Har nu försatts i konkurs

Men nu har Corpia alltså tvingats ansöka om konkurs. Breakit har tittat på handlingar från Stockholms tingsrätt där det framgår att konkurs har beviljats för tre olika företag: Corpia Group AB, Corpia AB och Corpia SPV 1 AB.

I handlingarna står det bland annat: ”Bolaget kan inte rätteligen betala sina skulder och denna oförmåga är inte endast tillfällig. Bolaget är följaktligen på obestånd.”

Har påverkats av makrosituationer

När Breakit frågar en av grundarna, Jacob Malmborg, om orsakerna till konkursen säger han att bolaget började ställa om samtidigt som stora förändringar skedde i världen. De påverkades inte så mycket av kriget i Ukraina, men desto mer av den snabbt stigande inflationen.

Malmborg säger att han inte är den som ger upp i första taget, utan de har kämpat länge och försökt omstrukturera. Men till sist knäcktes dem av makroläget och den geopolitiska situationen.

Borgenärer ska få tillbaka så mycket som möjligt

Det är ännu inte helt fastställt vad som kommer att hända med konkursboet. Jacob Malmberg vill se till att konkursen sker kontrollerat. De vill också att bolagets borgenärer ska få tillbaka så mycket som möjligt.