Det råder stor brist på kockar och serveringspersonal, vilket kan skapa problem för hela branschen framöver. Foto: HAKINMHAN/Shutterstock.com
FöretagsnyheterEfter att restriktionerna lättades den 1 juni får restauranger och barer nu ha öppet till klockan 22.30 – en förändring som har fått ett varmt välkomnande av krogägare över hela landet. Men det är för tidigt att pusta ut. Nu har man nämligen upptäckt att det råder brist på serveringspersonal och kockar, vilket spås kunna bli ett stort problem för branschen. Det skriver SvD Näringsliv/TT.
Tisdagen den 1 juni lättades restriktionerna i Sverige, vilket bland annat innebar att restaurang- och barägare kunde utöka sina öppettider till 22.30. Det är dock fortfarande fyra personer per bord som gäller. Förändringen är efterlängtad, och restaurangbranschen, som varit en av de hårdast drabbade av pandemins effekter, började så smått göra sig redo inför den stundande sommarsäsongen när nya utmaningar nu plötsligt har uppstått.
Det är stor brist på både kockar och serveringspersonal.
Ett allvarligt problem för branschen
Peder Smith är grundare och vd för Bockholmengruppen, som omfattar flertalet restauranger i Stockholm med omnejd. Han upplever att det är brist på kockar, vilket man inte trodde skulle ske. Många har bytt yrkesbana, vilket enligt Peder Smith kommer vara ett allvarligt problem för hela branschen.
Stort behov av trygghet
Enligt siffror från Hotell- och restaurangfacket har medlemsantalet minskat under pandemin. I december 2019 hade man 29 112 medlemmar och i april 2021 var antalet nere på 27 317.
Pim van Dorpel, fackförbundets vice ordförande, berättar att man i undersökningar har sett att medlemmarna har ett stort behov av att känna trygghet. Och finns inte det inom förbundets yrkesområden söker man sig vidare till andra. Pandemin har gjort hotell- och restaurangbranschen osäker och det är många som valt att gå en annan väg.
Fortfarande många som använder korttidspermitteringar
Hos Arbetsförmedlingen finns det i dagsläget 213 annonser med 328 jobb att söka i Stockholmsregionen, vilket enligt Arbetsförmedlingens analysdirektör Annika Sundén är cirka hälften av antalet som noterades 2019 om man ser till landet som helhet.
Hon menar att det tyder på att branschen inte hunnit komma igång riktigt än, och att det fortfarande är många företag som till exempel använder sig av korttidspermitteringar.
Många har omvärderat hur de vill jobba
Peder Smith och kollegan Marcus Karbin menar dock att personalbristen inte endast är en följd av osäkerheten i branschen, utan även beror på att många har omvärderat hur de vill jobba.
– De som är uppemot 40 år kanske har hittat ett annat jobb som är lika välbetalt eller bättre betalt än restaurangbranschen och blir man lite äldre så söker man en livskvalité och väljer bort restaurangbranschen, säger Peder Smith och Marcus Karbin i en kommentar till TT.