Med tävlingen Framtidens Entreprenör vill Carnegie och SvD Näringsliv uppmuntra att nya och innovativa företag startas. Foto: Jacob Lund/Shutterstock.com
I går öppnade ansökningen till tävlingen Framtidens Entreprenör, som SvD Näringsliv och Carnegie håller varje år. Vinnaren av tävlingen får rådgivning av Carnegie i ett år. Carnegies vd Björn Jansson menar att tävlingen är extra viktig i år, skriver SvD Näringsliv.
Tidigare upplagor av tävlingen har innehållit affärsidéer som en app som säljer överskott av mat och digitala barnböcker. Men i år är det mycket prat om energi.
– Jag blir inte förvånad om något bidrag i höstens tävling handlar om elpriset. Kanske kan entreprenörer lära oss att minska förbrukningen eller hålla koll på den, säger Björn Jansson, vd vid Carnegie.
Viktigt att främja nya företag
Björn Jansson tycker att tävlingen behövs eftersom det är viktigt för samhället att det skapas nya företag. Det leder i sin tur till jobb, välstånd och konkurrenskraft.
Just nu är vi i en tid där det är svårt att hitta investerare. Många börjar kräva tidigt lönsamhet i startups. Men just av den anledningen kan årets tävling bli ännu mer attraktiv, eftersom den ger möjlighet att få kontakt med investerare.
De tio bolag som väljs ut av alla tävlingsbidrag får nämligen komma till Carnegie och få pitchträning. Bolagen som går till final får sedan möjlighet att möta intresserade investerare på finalkvällen.
Även SvD:s läsare deltar i röstningen
För Svenska Dagbladet och Schibsted är tävlingen också ett sätt att uppmuntra entreprenörskap. Och SvD:s läsare har också en hand med i spelet när det gäller att välja ut finalisterna. Fyra finalister väljs ut av en jury, och en femte finalist röstas fram av läsarna.
Även Louise Andrén Meiton, tf chef för SvD Näringsliv, tror att energi kommer att ta stor plats i årets tävling. Men även företag som satsar på hållbarhet och effektivisering av ändliga resurser.
Ansökningen till tävlingen är öppen mellan 1 och 28 september.