Experterna har olika prognoser om hur det kommer gå för lågprisjätten Costco i Sverige. Foto: Tada Images/Shutterstock.com
I dessa tider av ständigt ökande priser på mat och annat går det bra för lågprisbutikerna. Om några veckor öppnar det amerikanska lågprisvaruhuset Costco sin första butik i Sverige, närmare bestämt i Arninge norr om Stockholm. Kommer detta just i rättan tid eller kommer konceptet att floppa?
I SvD Näringsliv kan vi i dag läsa om den amerikanska varuhusjätten Costco, som snart öppnar i Sverige. De har pratat med butikschefen Brett Vigelskas, som har jobbat på Costco i 20 år. Han har tidigare varit med och tagit kedjan till Island.
På Costco kommer man kunna köpa mat, elektronik, säsongsvaror och heminredning. Deras specialitet är enorma storpack. Men för att kunna handla där måste man vara medlem, vilket kostar 500 kronor per år för både privatpersoner och företag. Ett koncept som aldrig tidigare har gjorts i Sverige.
Stark utveckling för lågprishandeln
De senaste fem åren har försäljningen i lågprishandeln utvecklats snabbare än övrig handel. Och den trenden kommer nog bara förstärkas nu när inflationen ökar.
En lågprisbutik som har funnits länge i Sverige är tyska Lidl. De har just nu 205 butiker i Sverige, och deras kundstock har ökat med 12 procent på ett år. En annan aktör, som fokuserar mer på hållbarhet, är Matsmart. De har en e-handel där de säljer överblivna matvaror som butiker inte köper.
När SvD frågar representanter för dessa två butiker hur de kommer påverkas av Costcos etablering verkar de inte vara särskilt oroliga. Hanna Thofelt Lindström från Matsmart pekar på att de ju också har hållbarhetsbenet som de står på. Inte heller Martin Kauffner från Lidl känner sig hotad. Han menar att det inte bara handlar om pris utan också om kvalitet.
Kommer konceptet slå?
Jonas Arnberg, detaljhandelsexpert och tidigare vd för HUI Research, är tveksam på om det kommer gå bra för Costco i Sverige. Han tror att medlemskapet kommer vara en hög tröskel. Okända varumärken och de enorma storpacken kan också vara ett hinder.
– Behöver jag köpa flera kilo ketchup? Detta är gross på riktigt, ett Lidl på steroider, säger han.
Men å andra sidan finns det faktorer som talar för en lyckad etablering, till exempel lågkonjunkturen och det ökade intresset för billiga varor. Dessutom är svenskarna mer öppna för nya varumärken än tidigare.