Harry Goldman vd NyföretagarcentrumNyföretagarcentrums vd, Harry Goldman, säger att antalet nyregistrerade bolag har minskat rejält till följd av coronakrisen. Under april månad minskade antalet kunder som ville ha rådgivning med 50 procent jämfört med april 2019. Foto: Press/Nyföretagarcentrum

Ekonomi

Coronapandemin har lett till uppsägningar och konkurser hos både stora och små företag. Det är inte många som kan tänka sig att starta upp ett företag nu, men alla låter sig inte skrämmas skriver, SvD Näringsliv.

Det såg ljust ut i början av året och antalet nyregistrerade bolag i januari och februari ökade jämfört med samma tidsperiod 2019, enligt Bolagsverket. Men när coronapandemin blev ett faktum minskade antalet nyregistrerade företag. Antalet nyregistrerade företag minskade med tre procent i april i år jämfört med samma period förra året.

Antalet nyföretagare har minskat rejält

På Nyföretagarcentrum är man rädd för att den bilden är alldeles för bra. Enligt Nyföretagarcentrums vd, Harry Goldman, har siffrorna störtdykt sedan coronapandemins utbrott och det syns tydligt hur pandemin har påverkat antalet nyregistrerade bolag som nu minskat.

Antalet kunder som vill ha rådgivning har under april månad halverats jämfört med april 2019 och antalet nystartade bolag har minskat med en tredjedel.

Enligt Harry Goldman är det många nyföretagare som inte får ta del av de stödpaket som beslutats. Nyföretagandet riskerar därmed att suddas ut vilket kommer att få stora konsekvenser för Sverige i framtiden.

Startar upp mitt under coronapandemin

Men det finns de som inte låter sig skrämmas av pandemin och väljer att starta upp mitt under den pågående krisen. TT har pratat med tre nyföretagare som väljer att trotsa den svårbedömda situationen.

I december fick Josefin Mattsson och Christoffer Englund idén att starta Yadi Yada som är en innehållsbyrå. I slutet av mars, precis när krisen eskalerade, fick bolaget liv.

Tilda Wissmar fick nyligen sitt bolag registrerat och Fahimeh Farahmand-Panah och hennes sambo Henrik Arvidsson planerar att ta över en tandläkarmottagning.

Yadi Yada satsar på företags innehåll i digitala kanaler

Josefin Mattsson säger att det var oturligt med coronakrisen men att de haft investerare som hjälpt dem att fortsätta bygga upp sin verksamhet. Yadi Yada producerar, distribuerar och analyserar företags innehåll i digitala kanaler. Vilket är, enligt Christoffer Englund, tur i oturen eftersom det mesta i dag sker digitalt.

Men hur framtiden ser ut och hur allt kommer att utvecklas vet inte Yadi Yada-duon. Men digitalt innehåll är något som kommer att fortsätta efterfrågas även när krisen är över.

Gottlery satsar på hållbarhet med ätbara engångsbestick

Tilda Wissmar startade företaget Gottlery under gymnasiet och i april registrerades hennes bolag som aktiebolag hos Bolagsverket. Gottlery tillverkar och säljer ätbara engångsbestick i olika smaker. Tilda Wissmar startade bolaget tillsammans med fyra andra studenter men driver nu bolaget själv på heltid.

Enligt Tilda Wissmar är både leverantörer och potentiella kunder positivt inställda och produkten är uppskattad. Hon planerar att ha en leverantör inom ett halvår och att intäkterna ska börja rulla in om ett år. Men trots hennes entreprenörsanda är hon orolig eftersom pandemins effekter är kännbara. Det är svårt att veta om hon kommer att få ut några intäkter av detta.

Tar över befintlig tandläkarklinik

Tandbiten som startades av specialisttandläkaren Fahimeh Farahmand-Panah och hennes sambo Henrik Arvidsson låter sig heller inte skrämmas av pandemin. Fahimeh Farahmand-Panah driver redan i dag en klinik i Göteborg.

Omsättningen minskade med 50 procent i april på båda deras verksamheter och maj månad kan bli ännu sämre. Men paret låter sig inte skrämmas. De planerar att ta över en befintlig tandläkarmottagning där de kommer att bedriva sin nya verksamhet.

Det är inte första gången som Fahimeh Farahmand-Panah har förvärvat en klinik. Men det här är första gången hon börjar bli tveksam. Det kan hända mycket de kommande månaderna.