Tips & Råd

För många företagare idag är personligt betalningsansvar något man fruktar. Även om alla aktiebolag behöver förhålla sig till aktiebolagslagen behöver det inte vara fullt så allvarligt som många tror. Smart och korrekt bokföring samt regelbundna kontroll av ekonomin gör att du får god förvarning vid ekonomiska problem.

Nya företagare ofta inte traditionella

En av de största skillnaderna mot hur det var förr är att många företagare idag inte verkar i traditionella branscher. Istället ser man en utveckling mot allt fler tech-startups. De här företagen har ofta stora visioner, men litet intresse av bokföring och redovisning. För dessa företagare kan det verka väldigt skrämmande med en personlig betalningsskyldighet.

Tips! För dig som utvecklar en immateriell produkt kan det vara möjligt att bokföra vissa kostnader som tillgångar och inte utgifter.

Om du är en av dessa företagare kan du tjäna mycket på att sätta dig in i bokföringen eller anlita någon som är mer erfaren. Bland annat kan den som utvecklar en immateriell produkt under vissa förutsättningar lägga vissa kostnader för utvecklingen som tillgångar. Detta eftersom att de tillmäts den outvecklade produkten. Detta kräver dock viss skicklighet och du kan göra rätt i att överlåta det till någon mer erfaren.

Information är av största vikt

Allra viktigast är att du håller dig uppdaterad. Om företaget har mindre än halva aktiekapitalet måste man upprätta en kontrollbalansräkning och om situationen inte ändras på 8 månader leder det till konkurs. För den som driver företaget kan det även leda till ett personligt betalningsansvar. För att undvika att hamn i denna onekligen pressade situation gäller det att du håller dig uppdaterad om ditt företag. Om du exempelvis får en månatlig balansräkning bör du i god tid kunna utreda om något inte står rätt till. Se därför till att även om du inte sköter din egen redovisning hålla dig uppdaterad och insatt i företaget.

Företagslån kan skilja sig mycket

Många nya och gamla företagare tvingas någon gång att ta ett så kallat företagslån. Vilket företagslån du tar kan då vara avgörande även för företagets framtid. Ska du ta ett företagslån gäller det därför att tänka på bland annat:

  • Jämför företagslån. Ska du ta ett företagslån ligger det i ditt intresse att det är så billigt som möjligt. Ett sätt att säkerställa detta är att jämföra företagslån. På det sättet kan du se vilket lån som är billigast och passar dig bäst.
  • Låna inte mer än nödvändigt. Att låna onödigt mycket som företagare kan bli ett allvarligt misstag. Eftersom lånet genererar räntekostnader kan det äta upp även den framtida vinsten.
  • Låna inte för sent. Om företaget går så dåligt att du inte ser några lösningar ens i framtiden är troligtvis inte heller ett företagslån svaret. Ett företagslån gör vanligtvis mest nytta under starten och expansionsfasen.

Du som ska ta ett företagslån måste med andra ord tänka mycket även på framtiden. Är du noggrann genom processen behöver du dock inte oroa dig för att dra på dig ett personligt betalningsansvar.