affärsman arbetar med statistik, diagram och graferNya siffror från UC visar att antalet företagskonkurser minskade med 19 procent i januari jämfört med samma period förra året. UC:s privatekonom Richard Damberg menar att Sveriges ekonomi går riktigt bra just nu. Foto: AnemStyle/Shutterstock.com

Ekonomi

Enligt nya siffror från UC har 2021 börjat riktigt bra. Jämfört med januari 2020 minskade antalet företagskonkurser med 19 procent, vilket är den största minskningen sedan 2015. Läget är dock fortsatt tufft för hotell- och restaurangbranschen, men även för företag inom transport.

UC har precis presenterat statistiken gällande svenska företagskonkurser under januari, och det ser ut som att året har fått en riktigt bra start. Jämför man med siffrorna från januari 2020 har antalet konkurser minskat med hela 19 procent, trots att samhället under flera månader har tampats med effekterna av ännu en smittovåg. 

Bästa starten sedan 2015

Enligt UC:s ekonom Richard Damberg är Sveriges ekonomi stark, med en het bostadsmarknad, låga räntor och överlag låga varselnivåer. Han menar att ekonomin har fått en ordentlig skjuts av kraftiga stimulanser och stödåtgärder, och att konkursnivåerna nu kan jämföras med nivåerna före corona. 

– Att året nu inleds med att minska så mycket som med 19 procent är ett gott tecken, och senast vi såg en så pass positiv start på året var 2015, säger Richard Damberg i ett pressmeddelande.

Fortsatt tufft läge för hårt drabbade branscher

Men även om konkursutvecklingen inom större branscher i princip är oförändrad, är läget fortsatt tufft för de branscher som drabbats hårdast av pandemins effekter. Det gäller framför allt hotell- och restaurangbranschen, men även företag i transportbranschen.

I januari ökade konkurserna med 8 procent jämfört med motsvarande period förra året, men den negativa trenden har flera år än så på nacken. Antalet företagskonkurser i hotell- och restaurangbranschen har ökat med totalt 121 procent under de senaste fem åren.

Utsatt bransch även utan pandemi

En väldigt tråkig konkursutveckling konstaterar Richard Damberg, och tillägger att hotell- och restaurangbranschen är ett konkursutsatt segment även i tider utan pandemi.

Han menar dock att de flesta företag kommer överleva i väntan på ljusare tider, bland annat med hjälp av stödpaket och flexibel arbetskraft. Enligt Damberg kommer vi förmodligen kunna se en vändning när vaccineringarna tar fart på ”riktigt”.