hand håller penna mot graf på papperI februari minskade konkurserna i landet med 20 procent jämfört med samma period förra året. Hotell- och restaurangbranschen har det däremot fortsatt tufft. Foto: Poungsaed-Studio/Shutterstock.com

Ekonomi

Enligt ny statistik från UC fortsätter konkurserna att minska i Sverige. I februari sjönk antalet konkurser med 20 procent jämfört med motsvarande period förra året, men det är en bransch som avviker från trenden. Inom hotell- och restaurang ökade konkurserna med 48 procent i februari, skriver UC i ett pressmeddelande.

Under februari minskade konkurserna i Sverige med 20 procent jämfört med samma period 2020, vilket är en otroligt positiv utveckling som syns även bland större branscher. Men enligt nya siffror från UC är det fortfarande en bransch som avviker från den positiva trenden. Hotell- och restaurangbranschen är en av de branscher som drabbats hårdast av pandemins effekter, och i februari ökade konkurserna med hela 48 procent jämfört med februari förra året.

Ännu hårdare restriktioner påverkar

Richard Damberg, ekonom på UC, konstaterar att de nya restriktionerna, som införs i dag måndag, inte kommer underlätta situationen för den redan hårt drabbade hotell- och restaurangbranschen. Han menar att hela besöksnäringen påverkas av pandemins följder, inte minst många unga.

– Besöksnäringen anställer många unga. Med de nya restriktionerna står många jobb på spel. De unga är också den grupp som lider mest av överskuldsättning nu, med rekordmånga ansökningar om skuldsanering, säger Richard Damberg i ett pressmeddelande.

God ekonomi överlag trots pandemin

På det stora hela går Sveriges ekonomi bra just nu. Trots pandemin. Enligt Richard Damberg är antalet varsel nere på låga nivåer, räntorna likaså och bostadsmarknaden är hetare än någnsin. Han menar på att de ekonomiska stimulanserna och stödåtgärderna har gett goda resultat.

Brancherna som har haft det tuffast under pandemin tror Damberg kommer få fortsätta kämpa ett tag till, men att man nog kan få se en snabb vändning när vaccineringarna kommer i gång på ”riktigt”.

Statistiken pekar på en ljus framtid

Än går det inte att ställa några exakta prognoser för hur stora pandemins ekonomiska effekter blir i det långa loppet. UC:s siffror tyder dock på att många branscher går en ljus framtid till mötes. Innan året är slut väntas sysselsättningarna ha ökat och konkurserna minskat.