siluetter sätter samman stora pusselbitar med solnedgång i bakgrundenHållbar omställning är i fokus när Swedbank för tredje året i rad arrangerar tävlingen Swedbank rivstart. Foto: yuttana Contributor Studio/Shutterstock.com

Företagsnyheter

För tredje året i rad arrangerar Swedbank tävlingen Swedbank rivstart, som i år fokuserar på hållbar omställning. Swedbank vill hitta bolag som redan har påbörjat sin omställningsresa, men kanske behöver en extra push för att kunna realisera sina idéer. Totalt 1,5 miljoner kronor kommer att delas ut. 

Temat på årets upplaga av tävlingen Swedbank rivstart är hållbar omställning, eller mer exakt ”Sverige ställer om”. Med tanke på det senaste årets utmaningar är temat kanske mer aktuellt än någonsin. Enligt Erik Ljungberg, Swedbanks kommunikationsdirektör och chef för Group Communication & Sustainability, är det många företag som nu har börjat ställa om verksamheten. Inte bara på grund av pandemins effekter, utan även i syfte att röra sig mot ett mer hållbart samhälle.

– Med tävlingen vill vi även lyfta goda exempel, inspirera och dela de erfarenheter som andra företag redan gör, säger Erik Ljungberg i ett pressmeddelande.

Stark vilja men inte alltid kunskap

Erik Ljungberg menar att företagen spelar en viktig roll för omställning i samhället och att de ser en stor medvetenhet och stark vilja bland kunderna, men att det kanske inte alltid finns kunskap om hur man faktiskt ska ta klivet och göra verklighet av sina tankar och idéer. En del av vinsten i Swedbank rivstart är ett skäddarsytt affärsutvecklingsprogram som ska hjälpa till med just det.

Vinnarna får upp till 500 000 kronor

Företag kan skicka in sina bidrag mellan den 22 mars och 2 maj 2021, och idéerna kan handla om allt från integration till klimat. Kriterierna är att det ska finnas en strategi, en marknadsplan, ett team och en skalbar affärsmodell.

En urvalsjury kommer ta ut fem finalister, som på finaldagen den 26 maj kommer pitcha sina idéer för en jury som ännu inte har offentliggjorts. Finalisterna vinner mellan 150 000 och 500 000 kronor var och ett specialutformat affärsutvecklingsprogram på tre månader.

Nytt för i år är Folkets röst

En nyhet i årets rivstart-tävling är kategorin Folkets röst, där allmänheten får tycka till om vilken finalist som har presenterat den bästa idén. Favoriten blir belönad med ytterligare 250 000 kronor.