Trots en minskad export står sig svenska skogsbolag starka. Foto: Rob Van Hal / Shutterstock.com

Ekonomi

Trots vårens osäkra börsmarknad har svenska skogsbolag som SCA, BillerudKorsnäs och Holmen lyckats hålla sig starka. Försäljningssiffrorna må ha gått ner men aktiekurserna pekar uppåt, vilket enligt Danske Bank till stor del handlar om en mer långsiktig och stabil värdering. Det skriver Nextconomy.

Coronapandemin har slagit hårt mot många svenska exportföretag, där minskad försäljning även påverkat aktiernas värde på börsmarknaden. Aktörerna som bryter den negativa trenden är de större svenska skogsbolagen SCA, BillerudKorsnäs och Holmen, som trots en orolig börsmarknad och snabba valutasvängningar lyckats stå starka. Oskar Lindström, aktieanalytiker på Danske Bank, menar att det handlar om ett paradigmskifte.

Skogsbolagen värderas annorlunda i dag

Tidigare har skogsbolagen påverkats rätt rejält av valutasvängningar, och framför allt av hur kronan står sig i förhållande till euron eller den amerikanska dollarn. Just därför har det enligt Oskar Lindström under de senaste månaderna blivit ännu tydligare att aktieanalytikerna värderar skogsbolag annorlunda i dag. Det handlar inte endast om hur mycket de tjänar.

– Industridelen hos skogsbolagen, exempelvis massaproduktionen, är en relativt liten del av verksamheten. Så vår bedömning av företagens värde görs inte längre enbart på hur försäljningen av företagets produkter har gått det senaste kvartalet. Man kan tala om ett skifte där värderingen istället baseras på värdet av den skog man har och storleken på företagets skogsareal. Det ger en mer långsiktig och stabil värdering, säger Lindström till Nextconomy.

Lägre räntor har bidragit till börsframgångarna

Oskar Lindström tillägger att de låga räntorna även är en faktor som gjort att skogsbolagen skördat guld på börsen under våren 2020. Räntorna gör att allt fler är intresserade av att investera sina pengar i realtillgångar, och Oskar Lindström menar att just skogens värde bara ökar med tiden.