Forskare jobbar med bioteknik framför en skärm.Ny bioteknik ska matcha läkemedel med rätt cancerpatient. Nu växer företaget med 900 miljoner kronor och gör en storsatsning på rekrytering. Foto: DC Studio/Shutterstock

Företagsnyheter

Svensk-amerikanska bioteknikbolaget Acrivon Therapeutics har skapat en teknikplattform som ska hjälpa vården att matcha rätt patient med rätt cancermedicin, skriver Di Digital. Nu har de gjort en kapitalanskaffning på närmare 900 miljoner kronor.

Trots att bioteknikbolaget är relativt litet i amerikanska mått mätt är företaget just nu i ett växande skede, både i Sverige och i USA. En del av de 900 miljoner kronor som företaget anskaffas kommer att gå till just rekrytering och att skala upp företaget.

Lokal expertis och välutvecklad infrastruktur

Bakom Acrivons framgångar ligger bland annat deras infrastruktur och lokala expertis, tror bolaget. Och nu har de alltså kunnat säkra ett kapital på 100 miljoner dollar, vilket motsvaras av närmare 900 miljoner svenska kronor.

– Vår strategi har varit att bygga det svenska dotterbolaget kring lokal expertis och välutvecklad infrastruktur, säger Acrivons Sverigechef, Kristina Masson.

Deras framtagna teknik förklaras lättast i tre steg. Först analyseras data för att hitta de biomarkörer som visar om patienten är lämpad för ett visst läkemedel. Därefter gör man en biopsi på patienten för att kunna göra läkemedelsspecifika diagnostiska tester. Och slutligen behandlar man patienten kliniskt genom läkemedel och diagnostiska test.

Tekniken är dessutom alltid skräddarsydd till varje enskilt läkemedel. Bolaget har bland annat licensierat ett läkemedel mot äggstockscancer.

Stort rekryteringsprojekt

Acrivons bioteknik låser upp cancerbehandling även i ett senare skede i sjukdomen. Idén är att där andra läkemedel har misslyckats kan företagets teknik komma in och analysera exakt vilket läkemedel som kommer att fungera. Men mycket arbete återstår.

Framgångarna som bolaget upplevt leder nu till att de vill lägga i en till växel och skala upp företaget. Därför drar de nu igång ett stort rekryteringsprojekt som allra minst kommer att löpa över nästkommande år.

– Vi planerar att anställa ett stort antal personer det kommande året och har påbörjat rekrytering i både Sverige och USA, säger Kristina Masson.