En bild på Nordeas logga på kontorsbyggnadNordea hade det tufft under årets tredje kvartal. Foto: Tupungato / Shutterstock.com

Banknyheter

I Nordeas nysläppta kvartalsrapport visar storbanken på sämre resultat än väntat. Rapporten kommer i efter banken har anklagats för att vara inblandade i penningtvätt. Sedan oktober har aktien minskat med hela 15 procent.

Det var under onsdagsmorgonen som Nordeas kvartalsrapport släpptes. Rapporten är den första efter huvudkontorets flytt till Finland och siffrorna visar ett sämre resultat en väntat.

Tredje kvartalet har varit en utmaning för Nordea

Kvartalsrapporten visar att jämfört med föregående år har räntenettot minskat med 10 procent. Rörelseintäkterna har minskat med 14 procent och rörelseresultatet visar en minskning på 21 procent.

Nordeas vd Casper von Koskull är missnöjd med resultatet och menar det tredje kvartalet 2018 var en utmaning för storbanken. De svaga resultaten är utgången av lägre företagsverksamhet och svåra marknadsförhållanden.

Resultatet från intäktsutvecklingen är inget banken är nöjda med. Medan siffrorna visade på ett stabilt räntenetto visar intäkterna för avgifter och provision samt nettoresultat svaga värden.

Arbetet mot ekonomisk brottslighet är en daglig verksamhet

Rapporten kommer i efterdyningarna av anklagelserna mot Nordea, vilka menar att de skulle vara inblandade i penningtvätt omfattande miljardbelopp. Aktien har sedan oktober minskat med 15 procent och nu efterlyser Nordea samarbete mellan banker och myndigheter i hopp om att bekämpa den ekonomiska brottsligheten.

I presentationsmaterialet till en presskonferens hållen i Helsingfors skriver Nordea att det förebyggande arbetet mot ekonomisk brottslighet är något de arbetar med dagligen.

”Vi accepterar inte att användas som plattform för penningtvätt. Vi samarbetar nära med myndigheterna”, skriver Nordea.

Swedbanks resultat visar på bättre siffror än väntat

Bland bankerna var Swedbank först ut med att redovisa resultat. Resultatet visar att aktien stiger och i övrigt ett starkt resultat som var bättre än vad de hade förväntat sig.

Då bankvärlden under den senaste tiden har präglats av penningtvätt kan Swedbanks vd Birgitte Bonnesen meddela att man inte hittat några siffror kring otvättade pengar i Baltikum. Dock, menar hon vidare, att bankerna alltid behöver vara medvetna om riskerna.