kvinna sitter med laptop i fönster och håller upp kreditkortEnligt Pricerunners e-handlarindex ser framtiden fortsatt ljus ut för Sveriges e-handlare. Foto: uganov Konstantin/Shutterstock.com

Företagsnyheter

Enligt Pricerunners e-handlarindex är framtidstron bland e-handlarna starkare än någonsin, där man efter årets första kvartal har sett en ökning från 72,6 till 73,9 procent. Hela 67 procent av e-handlarna uppger att de tror på en bra, eller rentav mycket bra försäljning under de kommande tolv månaderna. Det skriver Di Digital.

Pricerunners vid Nicklas Storåkers menar att ytterligare ett starkt år är att vänta inom e-handelsbranschen. Deras e-handlarindex, en undersökning bland några av sajtens totalt 7 200 e-handlare, har i princip aldrig visat en sådan stark framtidstro som nu – hela 67 procent av e-handlarna uppger att de väntar sig en bra, eller riktigt bra, försäljning framöver.

Tendens, nuvarande försäljning och förväntad utveckling

E-handlarindexet tar hänsyn till handlarnas upplevelser ur tre olika aspekter. Nummer ett är den så kallade ”tendensen” och här får bolagen göra en uppskattning av försäljningen under det senaste kvartalet, nummer två är en bedömning av den nuvarande försäljningen, och nummer tre en bedömning av onlinehandelns utveckling under kommande tolv månaderna. Nicklas Storåkers konstaterar att många ser väldigt ljust på framtiden, trots att pandemiläget kommer att lätta och samhället nu sakta börjar öppna upp igen.

– Förra årets rekordhöga vinster och tillväxt, till stor del på grund av coronaeffekten, är långt ifrån att klinga av, säger han till Di Digital.

Något lägre index i början av 2021

Det totala indexet har dock sjunkit något jämfört med det fjärde kvartalet 2020. Från 71 till 69,9. Men Nicklas Storåkers menar att det till stor del beror på att effekterna av pandemin börjat lätta, och att det efter förra årets rekordår där majoriteten av Sveriges e-handelsföretag gick med vinst, inte alls är särskilt konstigt.

Många planerar att bredda sina erbjudanden

Undersökningen visar att 70 procent av alla svenska e-handelsbolag gick med vinst under 2020. Plusresultaten var dessutom 35 procent högre (i snitt) jämfört med året dessförinnan. Många av företagen kommer återinvestera en stor del av vinsten, och 61 procent uppger att det finns planer på att bredda produkterbjudandet.