Mobiltelefon med Spotify-logga ligger på bord bredvid airpods och grön växt.Spotifys starka tillväxt kommer troligtvis inte hålla i sig under de närmaste åren. Foto: Yalcin Sonat/Shutterstock.com

Företagsnyheter

Spotifys aktiekurs har rasat med över 60 procent sedan i oktober. Analytiker oroar sig för att den snabba tillväxten bromsas in. Men medieexperten Marie Nilsson tycker att detta är förväntat, säger hon till SvD Näringsliv.

Det har stormat kring Spotify den senaste tiden. Barack och Michelle Obama ska ta bort sin podd från plattformen. Och rådgivningsföretaget ISS ville att Daniel Ek skulle avsättas som ordförande eftersom han också är bolagets vd. De har också ifrågasatt de höga ersättningarna till styrelsemedlemmarna.

Inbromsad tillväxt väntad

Marie Nilsson är vd på analysföretaget Mediavision. Hon är inte förvånad över att tillväxten för Spotify bromsar in. Tillväxten har hittills legat på 25–30 procent varje år, och det är inte rimligt att det fortsätter.

– De här tjänsterna har funnits så länge och transformationen har gått så långt att de som vill skaffa ett abonnemang för strömmad musik redan har gjort det. Det är inte konstigare än när vi gick från lp till cd-skivor. Det är klart nu.

Enligt Nilsson har Spotify fortfarande en stark närvaro på den nordiska marknaden. Nästan 30 procent av svenskarna använder tjänsten varje dag. Jämfört med till exempel Apple och Youtube är de överlägsna.

Gör det som krävs av ett moget företag

Marie Nilsson tycker att Spotify gör rätt beslut som ett företag där marknaden håller på att mogna. De har tagit fram abonnemang med olika pris för olika målgrupper och höjt priserna för flera av sina kategorier.

Totala marknaden för media stagnerad

Något som dock ger dåliga utsikter är att mediamarknaden inte växer så mycket just nu. Hushållens utgifter för mediatjänster ökar i nästan lika snabbt takt som ekonomin överlag, det vill säga 3–4 procent varje år.

Om Spotify vill växa snabbare än så måste de antingen få över kunder från sina konkurrenter eller se till att gratiskunder börjar betala.