Sjuk asiatisk kvinna med munskydd tittar ut genom fönstret på ett flygplanFör att få en överblick av hur coronaviruset påverkar svenska företag har regeringen bjudit in svenska företag till ett virusmöte. Foto: Fahroni/Shutterstock.com

Företagsnyheter

Coronaviruset kan ställa till med konsekvenser i den svenska ekonomin, något som får regeringen att agera. Därför bjuder regeringen nu in svenska branschorganisationer och företag till möte hos näringsminister Ibrahim Baylan och utrikeshandelsminister Anna Hallberg, skriver Dagens Nyheter.

Coronaviruset sprider sig och skapar oro i hela världen. Det ställer till med konsekvenser i både den globala och svenska ekonomin, något som fått den svenska regeringen att agera.

Regeringen vill få koll på hur viruset påverkar svenska företag

Även om läget än så länge inte är särskilt kritiskt i Sverige har näringsminister Ibrahim Baylan och utrikeshandelsminister Anna Hallberg valt att bjuda in svenska branschorganisationer och företag för att diskutera hur coronaviruset påverkar svenska företag.

Förfrågan har skickats ut till flera svenska företag som har en särskild exponering mot Kina. Enligt Ibrahim Baylan behöver man undersöka vilka behov som finns och vilka åtgärder man behöver ta till. Det är viktigt att regeringen håller en nära dialog med de olika bolagen för att få en bedömning om läget.

Svenska företag får tänka om i de anställdas arbetssituationer

Flera svenska företag har fått tänka om gällande sina anställdas arbetssituationer för att minimera virusets inverkan. Man har begränsat resandet och infört hälsokontroller. I vissa fall har de anställda isolerats hemma och en del har blivit helt omlokaliserade.

Över 90 procent av företagen har tidigare uppgett att coronaviruset kommer att påverka försäljningen negativt under det närmaste halvåret.

I Kina har fabriker stängts, vilket tydligt har drabbat den kinesiska ekonomin och konsumtionen har minskat. Hur mycket det kommer att påverka den svenska ekonomin och ekonomin i andra europeiska länder är fortfarande väldigt oklart.

Försäljningen på den kinesiska marknaden har minskat

Kina var under 2019 den åttonde största exportmarknaden. Knappt fem procent av de varor som exporteras från Sverige exporteras till Kina. Det handlar om totalt 10 000 svenska företag som gör affärer med Kina, och av dessa är 600 närvarande i landet. Flera företag har påtalat att man har sett en minskning av försäljningen på den kinesiska marknaden.