personer skakar hand under arbetsrekryteringNu börjar läget på arbetsmarknaden se ljusare ut, uppger landets olika arbetsförmedlingar. Foto: JomNicha/Shutterstock.com

Företagsnyheter

Enligt de olika arbetsförmedlingarna i landet börjar läget på arbetsmarknaden se allt ljusare ut. Fler än vanligt söker sig vidare till en utbildning, och det verkar även vara lättare att hitta arbete jämfört med i höstas – i alla fall om man är relativt ny som arbetssökande. Det skriver SvD Näringsliv.

Efter en minst sagt tuff period på arbetsmarknaden är det nu mycket som tyder på att vi går mot ljusare tider. Arbetsförmedlingen uppger att det är fler som hittar ett nytt jobb än som skriver in sig som arbetslösa, och även privata förmedlingar som TRR och TSL har märkt av samma positiva trend. Fler än vanligt väljer att hoppa på en utbildning, och utbudet av jobb har ökat sedan i höstas. I alla fall för dem som just blivit arbetslösa.

Behovet av arbetskraft har ökat

Caroline Söder, vd för Trygghetsfonden TSL, menar att aktiviteten bland företagen har ökat. Hon uppger även att de fått rapporter från rekryteringsföretagen som pekar på att behovet av arbetskraft är större.

TRR vittnar om liknande tendenser. Fler får en ny anställning nu jämfört med under hösten 2020, och då var ändå den perioden på arbetsmarknaden rätt stark trots omständigheterna.

Transportbranschen behöver personal

Transport är en av de branscher som är i behov av personal. Undantaget är företag inom persontransport som fortfarande lider av pandemins effekter och de restriktioner man har behövt införa. Det vill säga precis som andra branscher i tjänstesektorn, till exempel hotell- och restaurang.

Men enligt Caroline Söder finns det vissa ljuspunkter även här. Man har sett en ökning av antalet återanställningar, vilket hon menar tyder på att coronapandemin är en ny slags kris.

– Det är inte branschen som sådan som har problem, jämfört med till exempel finanskrisen som slog ut mycket industri, jobb som inte kom tillbaka. När coronakrisen förhoppningsvis släpper sitt grepp lär de flesta jobben i restaurangbranschen komma tillbaka, säger hon i en kommentar till TT/SvD.