Företagare som drabbats av coronapandemin får omställningsstöd under en längre tid. Foto: David Tadevosian / Shutterstock.com

Företagslån

Regeringen förlänger omställningsstödet till företag som har drabbats av coronapandemin. Nu kan företagare söka omställningsstöd även för maj, juni och juli, skriver SvD Näringsliv.

I budgetförhandlingarna har regeringen tillsammans med Liberalerna och Centern kommit överens om att förlänga omställningsstödet.

Går att få omställningsstöd även för sommarmånaderna

Enligt Liberalernas ledare Nyamo Sabuni är omställningsstödet mycket viktigt om det ska gå att rädda arbeten och undvika en arbetslöshet som rusar i väg.

Företag som har tappat minst 30 procent av sin omsättning jämfört med samma tidsperiod under 2019 kan ansöka om stödet. Hittills har det bara kunnat sökas för mars och april. Men nu kan företag alltså få stöd även för maj, juni och juli.

Omställningsstödet viktigt för nöjesparker

Samtidigt som vissa företag började återhämta sig under sommaren finns det företag som inte har kunna bedriva sin verksamhet på grund av statliga restriktioner. Enligt Nyamo Sabuni är det i branscher som till exempel nöjesparker som omställningsstödet verkligen kan göra nytta.

Kraven på omställningsstödet höjs dock och för att kunna söka stöd i maj krävs det att omsättningen minskat med minst 40 procent. För sommarmånaderna juni och juli ska omsättningen ha minskat med minst 50 procent. Med de nya kraven går stödet, enligt Nyamo Sabuni, till de som behöver det mest.

Omställningsstödet vanligt i branscher som hotell och restaurang

För mars och april gick ansökningstiden för omställningsstöd ut den 31 augusti. Men för tidsperioden maj, juni och juli har företagen till och med den 15 december på sig att söka omställningsstöd.

31 augusti hade 23 289 ansökningar inkommit och 17 700 hade blivit beviljade enligt Skatteverkets avstämning. Transport och magasinering och hotell och restaurang är de vanligaste branscherna som sökt omställningsstöd.

Kostnaden för att staten förlänger omställningsstödet beräknas till sju miljarder kronor i år och under nästa år kommer det att kosta ytterligare två miljarder kronor.