Lina Gebäck i ett kök fullt med matingredienserLina Gebäck är en av grundarna av Linas Matkasse. Foto: Pressbild/Linas Matkasse

Företagsnyheter

Det svenska bolaget Linas Matkasse gick från en förlust på 370 miljoner kronor 2018, till lönsamhet under 2019. Även om de exakta siffrorna ännu inte är officiella ser läget mycket ljust ut inför 2020, skriver Breakit.

Linas Matkasse var tidigt ute när marknaden för mat på nätet började blomstra. Bolaget grundades för tolv år sedan av Lina Gebäck och Niklas Aronsson.

I dag finns Linas Matkasse i alla de nordiska länderna, och sedan 2015 ägs företaget till största delen av det norska riskkapitalbolaget Herkules Capital.

Företaget gick från förlust till lönsamhet

2018 var ett tufft år för Linas Matkasse. En hel del förändringar och omställningar gjordes, gällande exempelvis produktion och teknisk plattform. Detta ledde till att omsättningen minskade med 2 procent och hamnade på 1,24 miljarder i norska kronor. Samma år gick företaget 370 miljoner kronor i back.

Men nu har situationen vänt. Lina Gebäck berättar själv för Dagens Industri att bolaget gick med vinst under 2019 och har förbättrat ebitda, det vill säga företagets rörelseresultatet före skatter och avskrivningar.

– 2019 är vi lönsamma och vi har ett förbättrat justerat ebitda på 100 miljoner. Vi är väldigt nöjda och ser positivt på 2020.

Däremot framgår det inte av intervjun vilken omsättning företaget hade under det gångna året. De siffrorna kommer inom kort att bli officiella, säger Lina Gebäck.

Ställer om till hållbar produktion och transport

Linas Matkasse har satsat på att ställa om till en mer hållbar inriktning för deras tjänst. Enligt Lina Gebäck lägger konsumenterna allt större vikt vid hållbarhet när de handlar mat.

Därför har Linas Matkasse bland annat effektiviserat sin produktion och leverans, så att mer mat kan transporteras i färre bilar.

Inga problem att sälja till storägare

Angående att sälja bolaget till en storägare säger Lina Gebäck att det var rätt steg att ta. Det har fungerat bra för Linas Matkasse, men hon påpekar att man behöver välja storägare med omsorg vid en sådan omställning.