Person sitter och nätshoppar på sin laptop.Det är ungefär lika många som handlar på nätet, men i färre produktkategorier och för mindre pengar. Foto: Andrey_Popov/Shutterstock.com

Ekonomi

Maj var den sämsta månaden för e-handeln sedan januari i år, visar Svensk Handels E-handelsindikator. Jämfört med samma månad förra året sjönk omsättningen med 12 procent hos svenska e-handelsföretag. Det är en av de största nedgångarna på 15 år.

Detaljhandelns volymförsäljningen är väldigt svag, men i e-handeln är det ännu sämre. Löpande priser i e-handeln har sjunkit 6 procent, medan samma siffra för sällanköpsvaruhandeln är 1 procent.

Beloppet man e-handlar för har sjunkit

Tittar man på hur många konsumenter som handlar på nätet har inte sjunkit särskilt mycket. Däremot är det vissa produktkategorier där man just nu handlar mindre. Det gäller till exempel heminredning och möbler, leksaker, böcker, sport och elektronik.

Man handlar inte heller för lika mycket pengar som tidigare. Det är alltså ungefär lika många som handlar på nätet som i maj förra året, men i färre kategorier och för mindre pengar.

En av de största nedgångarna på 15 år

Per Ljungberg, innovationschef på Svensk Handel, säger att nedgången är en av de kraftigaste de sett på 15 år. Det var för 15 år sedan som e-handeln verkligen fick ett uppsving, och sedan dess har man inte sett så här stora minskningar i omsättning.

Han fortsätter med att konstatera att konsumentbeteendet fortfarande är relativt konstant, många handlar fortfarande på nätet. Och det går bra för vissa produktkategorier. Det är främst de som verkar inom kapitalintensiva kategorier som har det kämpigt just nu.