Mässbranschen som drabbats hårt av pandemin kräver svar om akuta stödåtgärder. Foto: Eugenio Marongiu / Shutterstock.com

Ekonomi

Coronapandemin har slagit hårt mot mässbranschen och läget börjar bli akut. Nu kräver flera företrädare för mässbranschen besked och handlingskraft från politikerna, skriver SvD Näringsliv.

Efter nästan sex månaders lång nedstängning, till följd av coronapandemin, börjar läget i mässbranschen bli akut. Stockholmsmässans vd, Christian Clemens, vill ha en diskussion med Ibrahim Baylan direkt.

Mässbranschen vill att regeringen ser över restriktionerna

Flera vd:ar för några av de största mässorna i Sverige anser att regeringen måste rikta stöd till mässbranschen och att restriktionerna måste ses över.

Enligt Christian Clemens vill man att regeringen intresserar sig för mässbranschen och tittar på den på samma sätt som man förstått utmaningarna inom idrotten och kulturen.

Mässbranschen har stått helt stilla sedan det infördes ett förbud mot folksamlingar om mer än 50 personer. Omsättningarna har legat på noll och det finns en stor oro inför framtiden. Mässbranschen har en lång planeringstid och att planera en mässa kan ta flera månader.

Mässor är en viktig mötesplats

Enligt Christian Clemens behöver mässbranschen få komma igång, annars finns det en risk att även 2021 kommer att påverkas rejält.

Christian Clemens påpekar också att mässbranschen skapar ringar på vattnet eftersom det både bidrar till hotellnätter och andra fördelar för de som medverkar på mässorna.

Enligt Christian Clemens är mässbranschen en plattform för innovation och försäljning. Som exempel nämner han Formex och bokmässan i Göteborg, som är mycket viktiga mötesplatser för både kunder och leverantörer, framför allt för små och medelstora företag.

Mässor i Europa har kunnat öppna och gjort det säkert

Christian Clemens säger till SvD att det går att ha säkra möten med avstånd eftersom de har några av de största möteslokalerna i Sverige. Det går att dela upp mässhallarna i mindre hallar med flera ingångar och utgångar, vilket gör att man kan styra vem som kommer in i mässhallen och när.

Vidare påpekar Christian Clemens att mässor har kunnat öppna i andra delar av Europa på ett säkert sätt.