Aktiehandel på wall street.Januari har sett dyster ut för tekniksektorn, i alla fall sett till börsen. Experter vill ogärna dra hela tekniksektorn över en kam, men det är tydligt att många företag inom branschen är drabbade av kursraset. Foto: Rawpixel.com/Shutterstock

Ekonomi

Årets inledning har varit särskilt dyster för Nasdaqbörsen som fallit stort fyra veckor i rad, skriver SvD. Extra tydlig blir nedgången i kontrast mot toppen börsen nådde i november förra året.

Börsen har fallit brant under årets första månad. Samtidigt tror inte experter att det finns anledning till oro för en upprepning av it-kraschen 2000.

Räntefrossan slår hårt mot tekniksektorn

Den stora anledningen experter ser till att börsen har fallit så mycket som den har gjort är till följd av dåliga värderingar. Bolag har värderats högt medan lönsamheten varit dålig, vilket har orsakat ett vida brett kursras.

Man tror att raset kommer att fortsätta ett tag till och särskilt utsatt är tekniksektorn. Samtidigt vill experter att alla sitter lugnt i båten, någon repris av 2000, då it-kraschen härjade, är ingenting man tror på.

– Jag tror inte riktigt du kan jämföra med it-bubblan 2000, förklarar förvaltare på Lannebo Teknik, Johan Nilke och fortsätter: Det är ingen teknikbubbla, utan snarare en bubbla i höga värderingar i bolag som har sämre kvalitet – eller snarare där vinsterna ligger längre fram.

Tesla är ett bra exempel

Börsnoterade bolaget Tesla sticker ut som ett bra exempel på kursraset. Från och med mars 2020 till och med november samma år hade värdet på aktien ökat mer än tio gånger. Men sedan 3 januari i år har vi sett ett kursras på 21 procent.

Trots att aktien fallit i kurs rejält är den fortfarande värd närmare tre gånger så mycket som världens största biltillverkare, Toyota. Samtidigt har Toyota en försäljning och vinst som är närmare sju gånger så stor som Teslas.

– Med normala värderingsögon ser Tesla helt galet dyrt ut, säger analyschef på Redeye, Tomas Otterbeck.

Tomas Otterbeck pekar ut Tesla som en bubbelaktie och säger att det finns många varningsflaggor att se upp för. Det, menar han, gäller även inom krypto där han tror att många bubbelaktier existerar.