Kvinna sitter i en fotölj och julhandlar med sin ipad.Fler konsumenter planerar att handla julklappar under Black Week i år jämfört med förra året. Foto: Stock Rocket/Shutterstock.com

Ekonomi

Många e-handelsbolag är hårt pressade och sätter sitt hopp till den annalkande Black Friday-perioden. Flera konsumentundersökningar visar att många svenskar planerar att handla sina julklappar under rean. Det rapporterar DI Digital.

Situationen bland e-handlarna är dock splittrad. Vissa bolag har offentliggjort sparpaket och drar tillbaka stora satsningar, till exempel NA-KD och Matsmart. Andra blomstrar, som Apotea som har slagit försäljningsrekod och Revolution Race som har ökat både omsättning och vinst.

Konsumenterna börjar handla mer i fysiska butiker igen, till skillnad från under coronapandemin. Samtidigt har köpkraften minskat på grund av ökade kostnader på bland annat el och boräntor.

Black Week viktigare än någonsin

Enligt branschorganisationen Svensk Handel är reaperioden Black Week viktigare än någonsin för bolag som riktar sig till konsumenter.

Innan Black Week fick genomslag i Sverige stod november för 44 procent av den sammanlagda omsättningen i november och december. Förra året var omsättningen lika stor under årets två sista månader.

Färre planerar att handla under Black Week

Svensk Handel har gjort en konsumentundersökning som visar att färre planerar att handla under Black Week än förra året. I år planerar 43 procent av deltagarna att shoppa på rean, jämfört med 52 procent år 2022.

Dock är det fler som planerar att handla julklappar under Black Week i år, 70 procent jämfört med 62 procent förra året.

Ökade kostnader påverkar konsumenternas planering

En undersökning från Klarna visar något högre siffror. Enligt den undersökningen är det 6 av 10 svenskar som vet eller tror att de kommer att shoppa på Black Week-rean i år.

Andelen personer som kommer utnyttja rean för att handla saker de skulle ha köpt oavsett har ökat rejält, från 36 procent förra året till 54 procent i år. Dessutom uppger 61 procent att den senaste tidens prisökningar påverkar planeringen av julhandeln.