Hand som håller i telefon med rosa bakgrund och texten Klarna i svart.Klarnas affärsmetod har fungerat bra i ett stabilt världsläge, men frågan är hur de kommer klara sig igenom en lågkonjunktur. Foto: Gary L Hider/Shutterstock.com

Företagsnyheter

I måndags kom besked om massuppsägning på Klarna. Tio procent av de 7 000 anställda ska få lämna. Vd:n Sebastian Siemiatkowski informerade personalen om detta på ett internt stormöte. De anställda är chockade eftersom fackklubbarna inte hade hört någonting om uppsägningarna innan dess, rapporterar SvD Näringsliv.

Anledningen till uppsägningarna ska vara det förändrade omvärldsläget. I ett uttalande skriver bolaget att Klarna inte existerar i en bubbla, även om man skulle önska det.

I uttalandet står också:

”När vi tog fram affärsplanerna för 2022 under hösten förra året levde vi i en helt annan värld än den vi befinner oss i i dag. Sedan dess har vi sett ett tragiskt och onödigt krig i Ukraina utvecklas, en förändring i konsumenternas inställning, en kraftigt ökad inflation, en mycket volatil aktiemarknad och en trolig recession. Allt detta har präglat början på ett mycket tumultartat år.”

Klarna redovisar förlust för årets första kvartal

Beskedet om uppsägningar följdes åt av kvartalsrapporten, som visade stora förluster för Klarna. De redovisar en nettoförlust på över 2,5 miljarder kronor, en ökning på 220 procent jämfört med i fjol.

Av den totala förlusten är hälften kreditförluster, det vill säga lån och krediter som inte har betalats tillbaka, eller som man inte förväntas få tillbaka. Även om intäkterna också har ökat, så har de inte ökat lika snabbt som förlusterna.

Dessutom har kassaflödet gått från 7,6 miljarder plus till 7,3 miljarder minus.

Inte oväntat att bolaget går med förlust

Bo Becker är professor i finansiell ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm, och enligt honom är det inget förvånande att Klarna går med förlust. Men bolaget har kört på en ”köp nu betala sen”-modell, och det är oklart hur den kommer klara av en ordentlig lågkonjunktur.

Flera andra techbolag går igenom liknande förändringar

Det är inte bara Klarna som upplever fallande värderingar och minskad investeringsvilja. Till exempel meddelade det digitala vårdföretaget Kry förra veckan att de väntas säga upp ett 100-tal anställda. Och även i USA har stora techbolag som Netflix och Robinhood minskat på personalstyrkan.