Julshopping på Drottninggatan i Stockholm.Enligt analytiker blir reorna extra kraftfulla i år. Men man tror också att Black Friday-försäljningen minskar rejält jämfört med förra året. Foto: aevdox/Shutterstock.com

Ekonomi

Reorna i slutet på det här året kan bli extra stora och långvariga enligt detaljhandelsanalytikern Rolf Karp. Det beror på att konsumenter håller hårdare i pengarna, samt att många butiker har samlat på sig stora lager. Det skriver SvD Näringsliv i en artikel.

Rolf Karp tror att vi kommer se fler konkurser och kedjor som får problem i början av nästa år. Januari brukar ju kallas ”årets fattigaste månad”, och i år kommer det märkas extra tydligt. Även februari kan bli problematisk för handlarna.

Många butiker har för stora lager

Under pandemin blomstrade e-handeln. Samtidigt var det leveransproblem på flera håll, vilket ledde till att många bolag säkrade upp med större lager. Detta kan nu slå tillbaka eftersom ekonomin inte har hämtat sig.

Men det är inte bara e-handeln som har köpt på sig stora lager, utan även fysiska butiker. Det gäller särskilt butiker som säljer säsongsvaror som kläder och sportprylar. På grund av den milda hösten har färre personer köpt nya vinterkläder eller vintersportartiklar.

Hyreshöjningar hotar fysiska butiker

Ett annat problem för fysiska butiker är höga hyreshöjningar. Många står inför höjningar på 10,9 procent efter årsskiftet. Det är alltså på samma nivå som inflationstakten i oktober.

Sofia Larsen på Svensk Handel tycker inte att det är en rimlig nivå på hyreshöjningar. Samtidigt menar Rolf Karp på att hyresvärdarna inte är beredda att sänka hyrorna. De har ju också högre kostnader.

Inflationen stiger och räntehöjningar väntar

Inflationen ökade oväntat mycket i oktober, om man bortser från elpriserna. I samband med att inflationssiffrorna släpptes varnade ekonomer för att Riksbanken kan höja styrräntan med en procentenhet den här veckan. Det kommer helt klart vara skrämmande för människor, säger Rolf Karp.

Svensk Handel förutspår att försäljningen under årets Black Friday kommer att vara nästan en miljard lägre än förra året.