Vit trådlös betalmaskin från Izettle.Årsredovisningen för Izettle visar att bolaget ökade omsättningen med 39 procent under förra året. Samtidigt mer än fördubblades löner och andra ersättningar till toppcheferna. Foto: pxl.store/Shutterstock.com

Företagsnyheter

Izettle spränger för första gången miljardvallen. Enligt bolagets senaste bokslut avslöjas det också att både vd:ns löner och styrelsemedlemmarnas löner har mer än fördubblats, skriver SvD Näringsliv.

När Paypal under våren 2018 köpte Izettle slog det ner som en bomb i affärsvärlden. Paypal betalade 19 miljarder kronor för ett företag som bara gått med förlust.

Izettle redovisas separat från Paypal

Sedan dess har Izettles verksamhet bedrivits i det svenska bolaget Izettle AB som är ett onoterat bolag. Izettle redovisas inte i Paypals rapporter.

SvD har fått ta del av Izettles senaste årsredovisning som lämnades in till Bolagsverket den 28 maj. I årsredovisningen kan man läsa att bolaget växer snabbt. Izettle har för första gången lyckats spränga miljardvallen när det gäller bolagets intäkter. Omsättningen ökade med 39 procent jämfört med föregående år och landade därmed på 1,2 miljarder kronor.

Starkt ökad omsättning i bland annat Storbritannien

I Izettles bokslut står det att den ökade omsättningen främst beror på en stark utveckling i bland annat Storbritannien, men bolaget har även uppvisat en generell tillväxt i andra länder där Izettle erbjuder sina tjänster.

Bolagets strategi var att ta in riskkapital och växa snabbt

Izettles strategi var att ta in riskkapital för att växa snabbt. De har därmed medvetet gått back med hundratals miljoner kronor. Investerarna fick genom Paypal-affären betalat flera gånger om.

Izettles resultat för 2019 är lite svårtolkat eftersom bolagets bokslut påverkas av de transaktioner till Paypal som gjordes i samband med uppköpet. Bortsett från det ser det ut som att Izettle gör en rörelseförlust på cirka 350 miljoner kronor, vilket liknar bolagets resultatet från 2018.

Löner och andra ersättningar fördubblades till toppcheferna

I årsredovisningen går det även att läsa att Izettles vd, Jacob de Geer, och styrelsen belönades rikligt för sitt arbete under 2019. De fick dela på 69,4 miljoner kronor i form av löner och andra ersättningar. Det är mer än dubbelt så mycket som under 2018 när löner och andra ersättningar uppgick till 28,4 miljoner kronor. Jämfört med 2017 är det dessutom nästan fyra gånger mer.