Man sitter framför laptop och håller i en smartphone. På både smartphone och laptop ser man en graf över börsutvecklingen.Flera techbolag sjönk på börsen efter torsdagsen kvartalsrapporter. Men några bolag visar ändå fina resultat. Foto: Kateryna Onyshchuk/Shutterstock.com

Företagsnyheter

I går torsdag kunde man ta del av flera svenska techbolags kvartalsrapporter. Efter det tappade både Sinch och Storytel cirka 12 procent på börsen. SvD Näringsliv har pratat om resultaten med representanter från olika techbolag.

Storytel har nått lönsamhet

Storytel tog förra året fram en strategi för att spara in pengar och nå lönsamhet. Ett resultat av det blev att man skar ner på antalet anställda från 700 till 500. De började också fokusera på sina tio största marknader.

Detta har också gett resultat. För fjärde kvartalet redovisade bolaget en rörelsevinst före avskrivningar på 39 miljoner kronor. Samma period under 2021 redovisade de en rörelseförlust på 86 miljoner kronor.

De är inte heller oroliga att människor ska avsluta prenumerationen hos dem på grund av ökade kostnader. Enligt Storytels vd Johannes Larcher har man inte märkt av några sådana tendenser på deras lönsamma kärnmarknader.

Embracer Groups omsättning har ökat

Även spelkoncernen Embracer Group visade fina siffror, med en ökad omsättning på 128 procent. Den organiska tillväxten blev dock minus 3 procent.

Enligt bolagets vd Lars Wingefors har de ökat försäljningen genom att förvärva flera andra bolag de senaste åren. Minustillväxten förklarar han med att det är svårt att jämföra med föregående period då många var hemma och spelade på grund av pandemin.

Ett utmanande kvartal för Flat Capital

För investmentbolaget Flat Capital har det senaste kvartalet varit allt annat än stabilt. Några exempel på svenska techbolag som bolaget har investerat i är Klarna, Instabee, Truecaller och Kry.

Flat Capitals rapport visar att substansvärdet har sjunkit med 9,6 procent på årsbasis, till 10,81 kronor per aktie. Under torsdagseftermiddagen hade aktien fallit med 6 procent. Flat Capital har också skrivit ner värdet på flera onoterade innehav med 20 procent.

Men vd:n Hanna Wachtmeister säger att marknaden har kommit igång igen under början av 2023. Entreprenörerna har varit tvungna att ställa om efter år 2022 och nu verkar man ha rättat sig efter den nya verkligheten.