Närbild penna pekar på datorskärm och en kurva i ett diagramIndicio kan förbättra företagens prognosträffsäkerhet med upp till 60 procent genom ett system som tar fram prognoser. Foto: Dragon Images/Shutterstock.com

Företagsnyheter

Orsak och verkan i makroekonomi är ett område som är både krångligt och komplicerat. Genom att identifiera vilka faktorer som driver ekonomins utveckling går det att göra prognoser på konjunkturens utveckling, något som Indicio kan hjälpa företag med, skriver Breakit.

David Fagerstrand och Frans Andersen har sedan 2014 byggt på ett system tillsammans som ska göra det lättare för företag att ta fram prognoser.

Använd konjunkturinstitutets prognos för att bygga egen prognos

Som företag kan man ta del av de prognoser som görs av Konjunkturinstitutet för se utvecklingen i konjunkturen.

Samma modeller som används av konjunkturinstitutet kan med rätt kunskap även användas till bolagets egna verksamhet, och genom det kan man bygga prognoser på hur konjunkturen påverkar bolaget.

Har förbättrat företagens prognoser med 40 till 60 procent

– Säg att du sitter på Scania och vill kunna göra en prognos på hur många lastbilar Scania kommer sälja i framtiden för att kunna planera hur mycket man skall producera i fabrikerna, vilka investeringar som skall göras i produktionen och så vidare, säger David Fagersand.

Genom ett par knapptryck går det alltså att få fram prognoser som bygger på de senaste prognosmodellerna från forskningen.

I de fall där de tittat på internationella industribolag har Indicio lyckats uppnå en förbättring på mellan 40 och 60 procent när det gäller prognosträffsäkerhet jämfört med industribolagens egna prognoser.

Under 2020 vill man öka omsättningen

Indicio grundades 2014 och fram till i dag har bolaget tagit in riskkapital som uppgår till 9 miljoner kronor. Indicio fick in sin första kund 2018, och i dag finns 2 av Sveriges 10 största företag med på Indicios kundlista.

Indicio stängde nyligen en investeringsrunda på 3,4 miljoner kronor. Bolaget värderades till 37 miljoner kronor innan de nya pengarna från investerarna tillfördes bolaget. Två av investerarna är näringslivsprofilen Bo Mattsson och techinvesteraren Fredrik Tillander.

Affären ska skalas upp nu och målet för 2020 är att öka omsättningen till 3 miljoner kronor. Under 2019 omsatte bolaget 1,2 miljoner kronor och gjorde ett förlustresultat på runt 1,7 miljoner kronor innan aktiveringar.