H&M-logotyp på butiksväggH&M anar en vändning av situationen under sommaren, då Svensk Handel förutspår ökad försäljning inom modehandeln. Foto: testing/Shutterstock.com

Företagsnyheter

Coronapandemin har som bekant haft stor påverkan på företag inom handeln. I morse meddelade klädjätten H&M att deras omsättning har halverats under det andra kvartalet i år. Onlinehandeln har dock hållit försäljningssiffrorna högre än väntat, och kedjan hoppas på en vändning under juni månad.

H&M presenterade det andra kvartalets försäljningssiffror på morgonen, det vill säga resultatet för perioden 1 mars–31 maj. Deras omsättning har sjunkit med 50,1 procent och hamnat på 28 664 miljoner kronor under perioden, skriver Breakit.

Samtidigt har försäljningen varit högre än förväntat, tack vare onlinehandeln. Online ökade försäljningen med 36 procent räknat i kronor, och i lokala valutor med 32 procent.

Många butiker har varit stängda, men onlinehandeln lever

I sin rapport konstaterar H&M att andra kvartalets försäljningsutveckling har påverkats starkt av pandemin.

”I de flesta länder har bolaget tillfälligt tvingats stänga butikerna och i mitten av april var cirka 80 procent av koncernens butiker tillfälligt stängda” skriver H&M.

Ungefär 900 butiker är fortfarande stängda, vilket motsvarar ungefär 18 procent av det totala antalet butiker. Onlineförsäljningen är dock öppen på nästan alla marknader, 48 stycken av 51.

Försäljningen sjönk som mest med 70 procent

Vecka 13 var den vecka då försäljningen rasade som mest, med hela 70 procent. Läget låg sedan kvar där i cirka fem veckor innan försäljningen sakta började återhämta sig igen skriver SvD Näringsliv.

Under 1–13 juni minskade den totala försäljningen med 30 procent jämfört med samma period förra året. Det visar ändå på en ljusning i tunneln för bolaget, då det är en ökning från tidigare veckor.

Svensk Handel: Sommarvädret kan bidra till ökad klädförsäljning

Svensk Handel har också konstaterat att en vändning kan vara på väg för klädhandeln. När de senast presenterade siffrorna för modehandeln i Sverige var tappet 26,3 procent. I dag presenterade de utsikterna för svenska handlare, och det ser mycket ljusare ut framöver än under maj månad, även om det är långt kvar till normalläget.

– Det finns ett uppdämt behov av att köpa kläder och skor och jag hoppas att sommarvädret bidrar till att försäljningen ökar, skrev Karin Johansson, vd för Svensk Handel, förra veckan.