Ung man står i en bygghandel och tittar på långa trälister.Byggvaruhusen går som tåget under Coronapandemin. Den har lett till att fler gör renoveringar hemma som de kanske hade tänkt vänta med. Foto: Flamingo Images/Shutterstock.com

Företagsnyheter

Coronapandemin och hemester är en guldgruva för svenska byggvarukedjor. Under onsdagen redovisade byggvarukedjan Byggmax den högsta försäljningen och vinsten under ett enskilt kvartal i hela företagets historia, skriver SvD Näringsliv.

Under årets andra kvartal fördubblade byggvarukedjan Byggmax sitt rörelseresultat till 347 miljoner kronor. För ett enskilt kvartal är det den högsta vinsten och försäljningen sedan bolagets startades.

Vinsten före skatt ökade med 226 miljoner kronor

Under andra kvartalet växte Byggmax e-handel med 62 procent och vinsten före skatt ökade med 226 miljoner kronor från 108 miljoner till 334 miljoner. I rapporten skriver Byggmax vd, Mattias Ankarberg, att konsumentmarknaden uppvisade en exceptionell tillväxt under andra kvartalet som en effekt av coronapandemin.

I rapporten meddelade också Mattias Ankarberg att försäljningen under andra kvartalet ökade med 39 procent och att EBITA-marginalen fördubblades till 14 procent.

Coronapandemin har förändrat människors sätt att leva

När SvD besöker Byggmax i Bromma på rapportdagen är det full fart. Där möter de bland annat paret Lisa Eriksson och Jan Ribbhagen som berättar att coronapandemin har förändrat deras liv. Jan Ribbhagen valde att lägga ner sin verksamhet och pensionera sig.

Redan i mars flyttade paret ut till sitt landställe och har bott där sedan dess. Jan Ribbhagen har aldrig haft så här mycket ledig tid, tidigare jobbade han bara. Under den gångna våren har de haft mer tid över till byggprojekt och nu planerar de att fixa alla saker som de länge har tänkt att göra.

Väljer att göra renoveringar som man troligtvis annars inte hade gjort

Paret Per och Anna Sörell befinner sig också på Byggmax denna onsdag. De är där för att köpa nytt material till en ny altan. De har arbetat mycket hemifrån under våren och när man är hemma upptäcker man saker som man vill bygga om.

För SvD berättar de också att coronapandemin har fått dem att renovera lite extra och de hade troligtvis inte byggt om altanen just nu om det inte hade varit för coronapandemin.

Vid 14-tiden på onsdagen hade Byggmax aktie stigit 1,7 procent på börsen som varit allmänt positiv under dagen.