Loggan på Googles huvudkontorGoogle investerar i svensk vindkraft för att kunna förse den finska dataanläggningen med förnyelsebar el. Foto: Sundry Photography/Shutterstock.com

Företagsnyheter

Google gör en jätteinvestering och bygger vindkraftverk både i Ragunda och Örnsköldsvik. Anledningen är att de vill kunna driva sin dataanläggning med förnyelsebar energi, skriver Breakit.

Breakit rapporterar om teknikjätten Google som investerar stora summor pengar när de bygger vindkraftverk i Ragunda och Örnsköldsvik. Med jätteinvesteringen i svensk vindkraft hoppas bolaget att den finska dataanläggningen i största möjligaste mån ska kunna drivas med energikällor som är förnybara.

Google fortsätter investera i förnyelsebar elproduktion

Förnyelsebar elproduktion är något som Google fortsätter att investera i. Företaget köper 1 600 megawatt uppdelat på 18 affärer totalt. För teknikjätten är det den i särklass största investeringen som bolaget någonsin har gjort på ett bräde.

I ett blogginlägg har Google uppgett att investeringarna innefattar både vind och sol och ska öka kapaciteten med över 40 procent.

Satsningarna som Google gör i Sverige är framför allt på vindkraftsanläggningar. Googles produktionskapacitet för den svenska vindkraftssatsningen ska bli 286 megawatt. Enligt ett pressmeddelande har Google redan skrivit på avtal med GE Renewable Energy/Infravia och Stavro Vind AB. Det framgår dock inte hur stora belopp det handlar om på satsningarna i Ragunda och Örnsköldsvik.

Investeringar för hundratals miljoner i dataanläggningen i Fredrikshamn

Sedan tidigare har Google meddelat att bolaget har gjort ytterligare investeringar med 600 miljoner euro, cirka 6,4 miljarder kronor, i deras redan befintliga dataanläggning som ligger belägen i Fredrikshamn i Finland.

Googles totala investering i Fredrikshamn lyfter med tillskottet på 600 miljoner euro, vilket Stora Enso köpte för tio år sedan, till två miljarder euro.

Elen som produceras ska främst gå till Fredrikshamn

Den el som de svenska vindkraftsanläggningarna producerar ska i första hand gå till dataanläggningen i Fredrikshamn.

Googles totala investering i området uppgår till över två miljarder dollar. Investeringen innebär att det kommer att byggas flera hundra vindturbiner och flera miljoner solpaneler.