Googles huvudkontor med en vy över loggan utomhus.Google blir stämt på 22 miljarder av Pricerunner som menar att Google manipulerat sökresultat, vilket ska ha kostat jämförelsesajten miljoner. Foto: achinthamb/Shutterstock

Företagsnyheter

Den största stämningen i svensk historia äger rum just nu. Nu stämmer nämligen jämförelsesajten Pricerunner jätten Google på 22 miljarder kronor, skriver SvD.

Patent- och marknadsdomstolen i Stockholm har fulla händer med stämningsansökan som Pricerunner lämnat in. Preliminärt stämmer Pricerunner Google på 22 miljarder kronor, ett belopp som kan komma att bli högre enligt vd på Pricerunner, Mikael Lindahl.

”Vi vill självklart få ersättning”

Anledningen till att Pricerunner stämmer Google handlar om, vad Pricerunner anser, är brott mot konkurrenslagstiftningen från Googles sida som ska ha pågått i över ett decennium.

– Vi vill självklart få ersättning för den skada som Google orsakat oss under många år, säger Mikael Lindahl och fortsätter: Men vi ser också stämningsansökan som en fight för konsumenterna, som har lidit stor skada av Googles brott mot konkurrenslagstiftningen under de senaste 14 åren och som fortsätter pågå här och nu.

Att stämningen kommer först nu är ett direkt resultat av EU-kommissionens beslut om att Google har brutit mot konkurrenslagstiftningen. EU-kommissionen menar att Google har manipulerat sökresultat för att gynna sin egen prisjämförelsesajt.

22 miljarder kan bli mer

Vd på Pricerunner, Mikael Lindahl, förklarar att beloppet på 22 miljarder inte är hugget i sten. I stället menar han att 22 miljarder som bäst är en preliminär siffra och att beloppet mycket väl kan bli högre.

– Eftersom överträdelsen fortfarande pågår ökar också skadeståndsbeloppet från 2021 för varje dag som Google fortsätter med sin överträdelse, skriver de i ett pressmeddelande.

Vill stoppa Google

Pricerunner hoppas kunna förhindra att Google fortsatt manipulerar sökresultat genom sin stämningsansökan. Mikael Lindahl framhåller att det inte bara handlar om dem utan om alla inom branschen. Han menar att techjättar såsom Google är direkt skadliga för både konsumenter och digitala bolag.

I ett uttalande till Di Digital har Nicklas Storåkers förklarat att stämningen kommer som ett svar på hur de menar att Google har missbrukat sin makt.

– Stämningen är också en viktig fight mot det missbruk som är ett resultat av amerikanska bigtech-bolags marknadsdominans, säger Nicklas Storåkers.